Meteen naar de inhoud

Ophef over vergoeding afbouw antidepressiva

Zorgverzekeraars Nederland reageert op een uitzending van het televisieprogramma Zembla over de problematiek bij stoppen met antidepressiva. Zembla stelt dat zorgverzekeraars de noodzakelijke afbouwmedicatie nog steeds niet willen vergoeden. Mensen gaan daarop soms door met het slikken van antidepressiva. ZN zegt dat zorgverzekeraars wel een vorm van medicatie vergoeden die nodig is voor het afbouwen. Mochten verzekerden hierover vragen hebben, dan kunnen zij altijd contact opnemen met hun arts, apotheker of zorgverzekeraar.

Sommige patiënten hebben speciale pillen in lage doseringen nodig om langzaam met de antidepressiva te kunnen afbouwen, zo vermeldt de uitzending van Zembla van 15 april jl. Echter: zulke pillen zijn niet standaard op de markt. De Regenboog Apotheek maakt deze pillen wel en biedt tevens als enige apotheek op maat gemaakte afbouwschema’s aan, verpakt in ‘taperingstrips’. Alleen DSW en Eno vergoeden deze afbouwmethode. De grote zorgverzekeraars Zilveren Kruis, VGZ, CZ en Menzis doen dat niet. Volgens hen is er onvoldoende wetenschappelijk bewijs.

Aanbevelingen over afbouw

ZN bevestigt in haar reactie dat er op dit moment inderdaad onvoldoende wetenschappelijke kennis bestaat over het afbouwen van antidepressiva. Ze wijst op het feit dat koepels van huisartsen, apothekers, psychiaters en patiënten in afwachting daarvan in 2018 gezamenlijke aanbevelingen hebben opgesteld over hoe het afbouwen naar alle inzichten het beste kan worden vormgegeven. Dat gaat meestal om een combinatie van persoonlijke begeleiding door de arts en apotheker. Voor kleine groep gaat het om aangepaste medicatie. Zorgverzekeraars volgen deze aanbevelingen en vergoeden een vorm van de medicatie die nodig is voor het afbouwen, aldus ZN. Wanneer de arts of apotheker vaststelt dat vergoeding van afbouwmedicatie niet binnen de huidige richtlijnen valt, kan hij/zij een onderbouwde aanvraag voor alternatieve vergoeding indienen bij de zorgverzekeraar.

Nader onderzoek

Overigens doen Amsterdam UMC en Radboudumc momenteel wetenschappelijk onderzoek naar het afbouwen van antidepressiva. Ook is er een ‘afbouwpoli’ van GGZ In Geest en Amsterdam UMC waar meer ervaring wordt opgedaan met de begeleiding van patiënten die hun medicatie afbouwen.

Lees meer artikelen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

Toename psychofarmaca bij jonge vrouwen

Dat tijdens de lockdown sprake was van meer depressiviteit onder jongeren is bekend. Maar nog steeds is er sprake van meer voorschrijvingen van psychofarmaca aan jonge vrouwen.

Einde faxgebruik in de zorg

De fax is achterhaald en privacy-onveilig. Er worden echter nog steeds miljoenen faxen verstuurd in de zorg. Het programma Faexit heeft als inzet een faxloze zorg per 2025.

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens