Meteen naar de inhoud

Oplossing voor geneesmiddelentekort nog niet in zicht

De voormalige VWS-minister Bruins beloofde dat er uiterlijk in de zomer van 2022 voor alle geneesmiddelen een voorraad van vijf maanden beschikbaar zou zijn: de zogeheten ‘ijzeren voorraad’. Dankzij deze voorraadplicht zouden apotheken genoeg geneesmiddelen hebben om onverwachte tekorten op te vangen. Het zal u niet verbazen: dat gaat dus niet lukken.

Het aanleggen van zo’n voorraad neemt zeker anderhalf tot twee jaar in beslag en tot nu toe is er nog niet veel gebeurd. In de brief van minister Bruins aan de Tweede Kamer van november 2019 geeft de minister aan dat met de opbouw van de ijzeren voorraad in 2020 wordt gestart. Echter: VWS erkende onlangs in een reactie dat daarmee in het afgelopen jaar zelfs nog geen begin is gemaakt.

Diverse redenen

De vertraging van de opbouw van die ijzeren voorraad is ontstaan omdat niet duidelijk is wie de voorraad moet betalen. Daarnaast heeft de coronacrisis geleid tot minder aandacht voor de tekorten.

Oplopend tekort

Intussen neemt het geneesmiddelentekort nog steeds verder toe. Afgelopen jaar waren er zo’n 1500 geneesmiddelen niet beschikbaar: een verdubbeling ten opzichte van 2019. Een groot probleem, voor patiënten die daardoor soms andere medicatie moeten gebruiken. En een probleem – en ergernis – voor apothekers die veel tijd kwijt zijn aan het zoeken naar oplossingen voor geneesmiddelentekorten, om de gevolgen voor de patiënt zoveel mogelijk te beperken. Uit onderzoek van de KNMP blijkt dat het apotheekteam wekelijks gemiddeld 17,5 uur (circa 0,5 fte) besteedt aan het oplossen van geneesmiddelentekorten.

Bronnen: ANP, KNMP, NRC

Lees meer artikelen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

Alarmfase voor apenpokken

De WHO heeft Monkeypox, ofwel apenpokken, aangemerkt (als ‘internationaal gevaar voor de volksgezondheid’. De ziekte verspreidt zich in gebieden waar het eerder niet voorkwam.

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens