Oplossing voor geneesmiddelentekort nog niet in zicht

De voormalige VWS-minister Bruins beloofde dat er uiterlijk in de zomer van 2022 voor alle geneesmiddelen een voorraad van vijf maanden beschikbaar zou zijn: de zogeheten ‘ijzeren voorraad’. Dankzij deze voorraadplicht zouden apotheken genoeg geneesmiddelen hebben om onverwachte tekorten op te vangen. Het zal u niet verbazen: dat gaat dus niet lukken.

Het aanleggen van zo’n voorraad neemt zeker anderhalf tot twee jaar in beslag en tot nu toe is er nog niet veel gebeurd. In de brief van minister Bruins aan de Tweede Kamer van november 2019 geeft de minister aan dat met de opbouw van de ijzeren voorraad in 2020 wordt gestart. Echter: VWS erkende onlangs in een reactie dat daarmee in het afgelopen jaar zelfs nog geen begin is gemaakt.

Diverse redenen

De vertraging van de opbouw van die ijzeren voorraad is ontstaan omdat niet duidelijk is wie de voorraad moet betalen. Daarnaast heeft de coronacrisis geleid tot minder aandacht voor de tekorten.

Oplopend tekort

Intussen neemt het geneesmiddelentekort nog steeds verder toe. Afgelopen jaar waren er zo’n 1500 geneesmiddelen niet beschikbaar: een verdubbeling ten opzichte van 2019. Een groot probleem, voor patiënten die daardoor soms andere medicatie moeten gebruiken. En een probleem – en ergernis – voor apothekers die veel tijd kwijt zijn aan het zoeken naar oplossingen voor geneesmiddelentekorten, om de gevolgen voor de patiënt zoveel mogelijk te beperken. Uit onderzoek van de KNMP blijkt dat het apotheekteam wekelijks gemiddeld 17,5 uur (circa 0,5 fte) besteedt aan het oplossen van geneesmiddelentekorten.

Bronnen: ANP, KNMP, NRC

Meer lezen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

CBG Collegedag: Balans in roerige tijden

Op 10 november van 10 -13 uur vindt de Collegedag van het CBG plaats. Een digitale bijeenkomst voor apothekers, artsen, wetenschappers, patiëntvertegenwoordigers en andere geïnteresseerden.

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.