Meteen naar de inhoud

Oproep aan zwangeren: deel je ervaringen met medicijnen en vaccins

Moeders van Morgen start een campagne om alle zwangere vrouwen in Nederland te vragen hun ervaringen met geneesmiddelen en vaccins te delen. Met als doel om in de toekomst betere informatie over de veiligheid van geneesmiddelen en vaccins te kunnen geven aan vrouwen en zorgverleners. Door hun deelname nu, helpen ze de moeders van morgen.

Van veel geneesmiddelen is helaas nog niet bekend of ze veilig zijn rondom de zwangerschap. Moeders van Morgen wil graag nieuwe kennis vergaren op dit gebied. Hiervoor worden met online vragenlijsten de ervaringen verzameld van vrouwen op het gebied van leefstijl, gezondheid en eventueel geneesmiddelgebruik, waaronder ook zelfzorgmiddelen, foliumzuur en vitamines, tijdens de zwangerschap en borstvoedingsperiode.

Op www.moedersvanmorgen.nl staat alle informatie over dit onderzoek. Zwangere vrouwen kunnen zich hier aanmelden voor deelname. Het gaat om vijf tot zes maal invullen van een online vragenlijst. Aanmelding is mogelijk tijdens de hele zwangerschap, maar bij voorkeur zo vroeg mogelijk.

Zwangerschap en coronavaccin

De meeste vrouwen die in verwachting zijn, krijgen het advies te wachten met een coronavaccinatie tot na de zwangerschap. Hierop zijn twee uitzonderingen. Het gaat om zwangere vrouwen die onderliggende ziekten hebben, zoals hart- of longproblemen of ernstig overgewicht. Ook voor zwangeren waarbij de kans op het krijgen van corona groter is, bijvoorbeeld in de zorg, wordt vaccineren aangeraden. Moeders van Morgen bewaakt de veiligheid van deze vaccins tijdens de zwangerschap.

Over Moeders van Morgen

Moeders van Morgen is het kenniscentrum op het gebied van geneesmiddelen bij kinderwens, tijdens de zwangerschap en de borstvoedingsperiode. Het is onderdeel van Bijwerkingencentrum Lareb. Moeders van Morgen doet onderzoek naar en geeft informatie over geneesmiddelgebruik vóór en tijdens de zwangerschap en tijdens de borstvoedingsperiode.

Lees meer artikelen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens