Oproep VGZ: stop met bloedverdunners na gebroken been of knie-kijkoperatie

bloedverdunnersOnderzoekers van het LUMC hebben aangetoond dat bloedverdunners na een gebroken been of een kijkoperatie aan de knie geen zin heeft. De patiënten hebben met en zonder prikken evenveel kans op trombose. Maar in de helft van de gevallen worden bloedverdunners nog steeds voorgeschreven. VGZ wil met ziekenhuizen afspraken maken om hiermee te stoppen.

Bijna 80.000 patiënten die jaarlijks hun been breken of een kijkoperatie aan hun knie krijgen, moeten wekenlang medicatie tegen trombose spuiten. Stop met die nare prikken, roept zorgverzekeraar VGZ op.

Protocollen nog niet aangepast

De onderzoeksresultaten zijn reeds een jaar oud. Desondanks worden de bloedverdunners in bijna de helft van de gevallen nog altijd voorgeschreven. Patiënten die hun onderbeen in het gips hebben spuiten gemiddeld nog vier tot zes weken de medicatie in hun buik of been, wat leidt tot blauwe plekken en soms tot een bloeding. Na een kijkoperatie moeten ze dit vaak een paar dagen tot een week volhouden.

Door niet langer de spuiten voor te schrijven, levert dat een landelijke besparing op van ruim 2 miljoen. VGZ en het LUMC roepen op overal in het land te stoppen met de prikken, met als enige uitzondering bij patiënten die al eerder trombose hebben gehad.

Zinloze pijnlijke behandeling

Onderzoeker en hoogleraar klinische epidemiologie Suzanne Cannegieter van het LUMC pleit voor aanpassing van de ziekenhuisprotocollen. Zij deed onderzoek onder 3.000 patiënten. De helft kreeg bloedverdunners, de andere helft niet. In beide groepen bleef de kans op trombose even groot: bij de patiënten met een gipsbeen was het risico 1,5 procent hoger, na de kijkoperatie was dit 0,5 procent.  Cannegieter:  “De huidige behandeling is dus zinloos. Bovendien vinden veel patiënten de prikken pijnlijk of eng. Anderen kunnen het niet zelf, waardoor thuiszorg nodig is.”  Minister Bruins noemt dit onderzoek zelfs in zijn brief aan de Tweede Kamer over Goed Gebruik Geneesmiddelen als voorbeeld van goede patiëntenuitkomsten. Maar ja: dan moeten de uitkomsten wel worden doorgevoerd.

Bron: AD en VWS
Onder redactie van: Gerda van Beek

 

 

Lees meer artikelen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

Persoonlijk contact is een uniek medicijn

Apotheker Joeri Beek werd met zijn apotheek in Nistelrode in het verleden twee keer uitgeroepen tot ‘Beste apotheek van Nederland’ en stond jaren in de top 10. Inmiddels staat hij aan het roer van een tweede apotheek in Heesch.

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.