KNMP lanceert ‘P.O.E.P.-app’ voor zelfmonitoring van obstipatie Apothekerskoepel KNMP ontwikkelde het ‘Personalized Obstipation Evaluation Programma (P.O.E.P.) Onderdeel hiervan is een app waarmee gebruikers van obstiperende geneesmiddelen zoals opioïden hun ontlasting kunnen monitoren en laagdrempelig advies krijgen van de apotheker. “Uit onderzoek blijkt dat een kwart van alle patiënten met een opioïde geen laxans gebruikt”, zegt dr. Martina Teichert, wetenschappelijk adviseur bij de apothekerskoepel en onderzoeker bij het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). “Noodzakelijk om dit toch te doen, want opioïde-geïnduceerde obstipatie hoort bij de top-10 van potentieel vermijdbare geneesmiddelgerelateerde ziekenhuisopnames.” Opioïden, zoals morfine, oxycodon en fentanyl, zijn effectieve analgetica, maar ze zijn berucht om hun bijwerkingen zoals slaperigheid, misselijkheid, afgenomen gastro-intestinale motiliteit, waardoor voedsel langer in de darmen blijft en obstipatie ontstaat. Opioïde-geïnduceerde obstipatie (OIC) komt voor bij ongeveer 90 procent van de opioïdegebruikers, zelfs na gebruik van een eenmalige dosis. Volgens de Rome III Diagnostic Criteria for Functional Constipation…
Patiënten te weinig doordrongen van belang laxantia bij opioïden
Lees meer artikelen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

Veel onnodig langdurig gebruik van maagzuurremmers
Onderzoek wijst uit dat veel patiënten onnodig lang maagzuurremmers slikken, m.n. PPI’s. Een e-learning met keuzehulp ondersteunt huisartsen voor de juiste indicatie.

Melden van apenpokken is verplicht
De ziekte Monkeypox, ofwel apenpokken, is aangemerkt als A-ziekte. Dat betekent dat nieuwe besmettingen of vermoedens daarvan direct moeten worden gemeld bij de GGD.

Drijfveren: Lang leve de Anderhalve!
“Overleggen, van elkaar leren, kennis delen en elkaar helpen zit in mijn bloed. Daarnaast heb ik de gelegenheid gekregen om projecten op te zetten zoals de anderhalvelijnszorg in Zuidoost Friesland”, aldus Wim Brunninkhuis