Meteen naar de inhoud

Patiënten te weinig doordrongen van belang laxantia bij opioïden

KNMP lanceert ‘P.O.E.P.-app’ voor zelfmonitoring van obstipatie Apothekerskoepel KNMP ontwikkelde het ‘Personalized Obstipation Evaluation Programma (P.O.E.P.) Onderdeel hiervan is een app waarmee gebruikers van obstiperende geneesmiddelen zoals opioïden hun ontlasting kunnen monitoren en laagdrempelig advies krijgen van de apotheker. “Uit onderzoek blijkt dat een kwart van alle patiënten met een opioïde geen laxans gebruikt”, zegt dr. Martina Teichert, wetenschappelijk adviseur bij de apothekerskoepel en onderzoeker bij het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). “Noodzakelijk om dit toch te doen, want opioïde-geïnduceerde obstipatie hoort bij de top-10 van potentieel vermijdbare geneesmiddelgerelateerde ziekenhuisopnames.” Opioïden, zoals morfine, oxycodon en fentanyl, zijn effectieve analgetica, maar ze zijn berucht om hun bijwerkingen zoals slaperigheid, misselijkheid, afgenomen gastro-intestinale motiliteit, waardoor voedsel langer in de darmen blijft en obstipatie ontstaat. Opioïde-geïnduceerde obstipatie (OIC) komt voor bij ongeveer 90 procent van de opioïdegebruikers, zelfs na gebruik van een eenmalige dosis. Volgens de Rome III Diagnostic Criteria for Functional Constipation…

Lees meer artikelen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

Melden van apenpokken is verplicht

De ziekte Monkeypox, ofwel apenpokken, is aangemerkt als A-ziekte. Dat betekent dat nieuwe besmettingen of vermoedens daarvan direct moeten worden gemeld bij de GGD.

Drijfveren: Lang leve de Anderhalve!

“Overleggen, van elkaar leren, kennis delen en elkaar helpen zit in mijn bloed. Daarnaast heb ik de gelegenheid gekregen om projecten op te zetten zoals de anderhalvelijnszorg in Zuidoost Friesland”, aldus Wim Brunninkhuis

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens