Meteen naar de inhoud

PerfectSamen: goede samenwerking tussen huisarts en apotheek

Juist, tijdig en consequent gebruik van medicijnen verbetert met goede voorlichting aan de patiënt en in overleg met de patiënt. In het project PerfectSamen werken huisartsen en apothekers in Zuidoost-Brabant nauw samen. Er zijn duidelijke afspraken wie wat doet. Apothekers, huisartsen en praktijkondersteuners houden gezamenlijk ‘persoonlijke driekhoeksgesprekken’, o.a. over adviezen aan de patiënt. Daarbij is het PerfectSamen-bordspel ontwikkeld. Dit alles met als doel om de kwaliteit van de farmaceutische zorg rondom de patiënt te verbeteren.

De rolverdeling tussen huisarts en apotheker is aan het verschuiven. Nieuwe vormen van receptaanvragen, zoals via mail, app, politheek en  de 24-uurs automaat, vereisen andere afspraken tussen zorgprofessionals. De patiënt wordt mondiger: waarom dit geneesmidde

l, waarom wisselen mijn medicijnen vaak? Van belang is dat de patiënt eensluidende antwoorden, adviezen en voorlichting krijgt.

Toelichting in You-tube filmpje
Huisartsenzorggroep PoZoB en apothekers-zorggroep CaZo hebben zich ingezet voor betere samenwerking in de farmaceutische zorg in de regio. Daarbij zijn ook de specialisten van de regionale ziekenhuizen betrokken. Dit project moet de samenwerking verbeteren en tegelijkertijd de voorlichting over medicijnen aan de patiënt. De apotheek, huisarts en praktijkondersteuner kunnen direct de gegevens van de patiënt inzien in het keteninformatiesysteem. Over de project ‘PerfectSamen’ is een video samengesteld, waarin de werkwijze kort wordt toegelicht.

Medicatiebeoordeling
Zo zijn er formularia ontwikkeld voor verschillende chronische aandoeningen. Onderdeel van voorschrijven volgens de formularia is ook de therapeutische substitutie van geneesmiddelen. Bij chronisch gebruik van 6 of meer geneesmiddelen bij de oudere patiënt, vaak door meerdere voorschrijvers, vindt medicatiebeoordeling plaats door huisarts en apotheker. Zij kijken samen naar doseringen, nierfunctie van de patiënt en interacties tussen geneesmiddelen.

PerfectSamen bordspel
In de Farmacotherapeutische Overleggen (FTO) die apothekers en huisartsen met elkaar hebben, wordt het PerfectSamen spel gespeeld, een handig hulpmiddel om de samenwerking bespreekbaar te maken. Benieuwd naar de ervaringen van FTO’s in de regio Zuidoost-Brabant?  Of wil je meer informatie en het spel zelf gaan spelen? Neem dan contact op met apotheker Marjo Toemen, mtoemen@benuapotheek.nl of 040-2432750.

 

Lees meer artikelen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens