Meteen naar de inhoud

Peter de Jong: “Binnen één maand iedereen gevaccineerd”

Peter de Jong, CEO Brocacef Groep

FarmaMagazine | 29-01-2021 Binnen één maand heel Nederland gevaccineerd. Dat is mogelijk als minister Hugo de Jonge gebruik gaat maken van gespecialiseerde bedrijven en structuren in opslag, transport en vaccinaties. Dat stelt Peter de Jong, bestuursvoorzitter van Brocacef Groep, waaronder de grootste groothandel in medicijnen en medische artikelen. “Stop met zelf het wiel uitvinden onder regie van de wetenschappers van het RIVM, maar betrek specialisten erbij die dit werk dagelijks doen.”

Hij ergert zich aan het slappe tempo waarin ons land wordt gevaccineerd. Heel Nederland op slot en het land weer openen kan wel eens heel lang duren als het huidige tempo van vaccineren wordt aangehouden. Alleen Bulgarije doet het in Europa slechter. Dat moet en kan anders, stelt de bestuursvoorzitter van Brocacef.

“Wat maken we er een puinhoop van. Nederland wordt altijd geroemd om haar efficiency, haar aanpak van problemen, haar innovatieve denken en vooral om haar infrastructuur. Maar nu even niet. De grootste fout die Hugo de Jonge maakt bij de vaccinatie is dat hij alles laat organiseren door het onderzoeksinstituut RIVM. En dan gaat het natuurlijk helemaal mis. Die wetenschappers zijn niet ingesteld op efficiëntie, op logistieke oplossingen en maken geen gebruik van bestaande logistieke kanalen en experts. VWS, RIVM en de GGD, ze kúnnen het niet, zo laten de cijfers zien. Terwijl ons land beschikt over tal van specialistische bedrijven, met een professionele infrastructuur en een fijnmazig systeem om het vaccin snel, goedkoop en met de noodzakelijke zorg op de juiste plek te krijgen. Van opslag van vaccins en transport tot het bewaken van de kwaliteit en het spuiten van het vaccin.”

Geen enkele moeite

De Jong doelt op de bedrijven in de farmaceutische zorg. Als bestuursvoorzitter van Brocacef Groep komen zijn 5500 medewerkers ieder dag bij de GGD, twee per dag bij ziekenhuizen, bij instellingen zoals verpleeghuizen en bij apothekers. “Voor ons is het geen enkele moeite om met onze busjes die ook diepgevroren medicatie vervoeren alle 4000 huisartsen om 7.30 in de ochtend van vaccins te voorzien. Als huisartsen dan tussen 8 en 17.30 uur gemiddeld 500 vaccins toedienen dan kunnen we binnen een maand iedereen vaccineren. Met als voorwaarde uiteraard dat er voldoende vaccins beschikbaar zijn. Zijn die er niet, kijk dan over de grens, ga in overleg met China en zorg dat hun vaccin wordt beoordeeld door de EMA. Met een telefoontje van mij kan ik dit in China in gang zetten.”

Niet gehoord

Maar De Jong en zijn collega’s groothandels in medicijnen en medische hulpmiddelen worden niet gehoord. “Al in maart vorig jaar hebben we de minister van VWS onze diensten aangeboden. Nee, niet om er geld mee te verdienen, uitsluitend om het landsbelang. We willen onze bijdrage leveren aan dit wereldwijde enorme probleem en zorgen dat de winkels en scholen weer open kunnen, de horeca en de evenementen weer gaan draaien. Maar er wordt niet naar ons geluisterd. Het RIVM wijst ons resoluut de deur. In plaats van ons te betrekken bij het oplossen van het vaccinatieprobleem kiest de overheid ervoor om uitsluitend te werken met het RIVM en de GGD. Organisaties die echt goede bedoelingen hebben, maar deze mega-operatie niet aankunnen, zo laat die voorlaatste plek op de Europese vaccinatielijst wel zien. Mijn oproep aan Hugo de Jonge is dan ook: laat bestaande infrastructuren werken, maak gebruik van partijen die dit dagelijks doen, laat de markt, waar je zo’n fan van bent, gewoon nu eens haar werk doen. Wij zijn er klaar voor.”

Tekst: Niels van Haarlem | Foto: Brocacef

Lees meer artikelen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

Subsidie ZonMw voor verbeteren van hooikoortsverwachting

Hooikoorts beperkt het dagelijks functioneren van vele Nederlanders. ZonMw subsidieert een onderzoeksproject dat onder meer de ontwikkeling van een betrouwbare pollenverwachting als doel heeft. Daarmee kan hun gerelateerde ziektelast worden verlaagd.

Portretfoto (kleur) Sandra Kooij

Verhoogd risico op multimorbiditeit bij ADHD

Bij therapieresistente patiënten met chronische lichamelijke aandoeningen zouden huisartsen moeten nagaan of er sprake is van ADHD”, betoogt prof. dr. Sandra Kooij. ADHD resulteert namelijk in een verhoogd risico op een hele waslijst aan somatische ziekten. Ook hebben patiënten met deze stoornis relatief vaak een verstoord slaapritme.

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens