Pfizer stopt met onderzoek Alzheimer en Parkinson

ParkinsonMedicijnengigant Pfizer stopt met onderzoek naar nieuwe medicatie voor de ziekte van Alzheimer en Parkinson. De vrijgekomen financiën worden volgens het bedrijf verplaatst naar onderzoek naar andere aandoeningen. Door deze beslissing is een discussie op gang gekomen of onderzoek naar hersenaandoeningen wel zinvol is, als de resultaten zo slecht zijn. Het antwoord daarop is een volmondig “ja”.

Er wordt al ruim 30 jaar wereldwijd uitvoerig onderzoek gedaan naar de hersenaandoeningen, maar er bestaat nog altijd geen effectief middel tegen parkinson en alzheimer. Grote doorbraken zijn nog steeds niet voorgekomen en veel onderzoek is noodgedwongen gestopt, waaronder met de pil intepirdine door Axovant. Andere farmaceuten, waaronder Roche en Eli Lilly investeren nog steeds in onderzoek naar deze ziekten. De belangen zijn ook groot.

Medicijnonderzoek in Nederland
Medicijnonderzoek in Nederland concentreert zich vooral in het Brain Research Centre. Directeur Niels Prins van dit Centre denkt dat onderzoekers steeds dichter bij een oplossing komen. Maar hij kijkt ook naar andere aspecten.”Behalve financiële overwegingen, zijn er ook maatschappelijke motivaties voor dit soort onderzoek. Steeds meer mensen lijden aan de ziektes en dat worden er de komende jaren alleen maar meer “, zegt Prins.

Lange adem

Alzheimer Nederland noemt het teleurstellend dat Pfizer stopt met het onderzoeksprogramma. Marco Blom, directeur Alzheimer Nederland, stelt dat onderzoek zeker zinvol is en al veel heeft opgeleverd. “Waar vroeger pas een diagnose kon worden gesteld na de dood, kan dat nu ‘bij leven’. Wereldwijde investeringen in onderzoek blijven nodig om oplossingen te bieden voor dementie. Maar hersenonderzoek is complex en heeft een lange adem nodig. Inmiddels weten we dat medicijnen vooral zullen werken in een vroeg stadium – mogelijk zelfs in een voorstadium – van de ziekte.” Hij verwacht dat er pas voor de volgende generatie een medicijn beschikbaar komt en dan waarschijnlijk maar voor één van de vormen van dementie.

Puzzel

Blom benadrukt dat het ook noodzakelijk is om onderzoek te doen naar betere zorg voor mensen met dementie. “Dankzij onderzoek daarnaar is de zorg de afgelopen jaren sterk verbeterd. We weten steeds beter welke hulp en zorg nodig en effectief is. Mensen met dementie kunnen langer en zelfstandiger meedoen in de maatschappij. Maar komen tot genezing van alzheimer is een puzzel en het is belangrijk dat we samen aan deze puzzel werken. Daarvoor is juist meer onderzoek nodig op verschillende gebieden.”

Actief blijven

Professor Marcel Olde Rikkert van het Radboud UMC erkent eveneens dat honderden studies tot nu toe geen werkzame medicijnen hebben opgeleverd. Wel zijn enkele risicofactoren inmiddels bekend. “Het is van belang dat mensen zo lang mogelijk actief blijven”, stelt hij. “Sociale isolatie verhoogt het risico op dementie. Een gezonde leefstijl en contact houden met andere mensen is van belang. Genezen zit er helaas nog niet in, maar we blijven zoeken naar medicijnen die het aftakelingsproces kunnen vertragen.”

Bron: Alzheimer Nederland en NOS
Onder redactie van: Gerda van Beek

 

Lees meer artikelen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.