Pilot in Rotterdam over uitwisseling medische gegevens

VZVZ is een pilot gestart in Rotterdam. Doel van het programma is om moeilijk bereikbare doelgroepen te informeren over het belang van medische gegevensuitwisseling en hoe je dat moet regelen. Dit gebeurt door persoonlijke voorlichting. De pilot wordt uitgevoerd in samenwerking met de Stichting MeSam, een organisatie met veel ervaring op culturele verschillen in Rotterdam.

Voor goede zorg is het belangrijk dat zorgverleners de medische gegevens van patiënten kunnen uitwisselen als dat nodig is voor de behandeling. Nog maar al te vaak weten burgers niet toestemming voor zo’n uitwisseling eenvoudig kan worden gegeven via de website  www.volgjezorg.nl. De Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie (VZVZ) heeft deze site ontwikkeld om iedereen in Nederland daarover te informeren.

Campagne
De VolgJeZorg-website staat centraal in de nieuwe voorlichtingscampagne van VZVZ. Deze vindt plaats in de eerste helft van dit jaar. Vooral in de grote steden is er vaak sprake van een kennisachterstand als gevolg van culturele verschillen of taal- en informatieachterstanden. Ook is men vaak wantrouwig ten opzichte zorgverleners of als het gaat om het uitwisselen van gegevens. In Rotterdam is  MeSam, expertisecentrum voor mens en samenleving al meer dan 35 jaar actief. Zij beschikken over grote kennis en ervaring op het gebied van diversiteit in de samenleving van Rotterdam. Daarom zijn zij een uiterst geschikte partner om het lastig bereikbare deel van de Rotterdamse bevolking te informeren.

Uitbreiding
Het project voorziet in enkele concrete acties. Vertrouwde personen binnen de doelgroepen geven voorlichting en brengen het gesprek op gang. De juiste informatie en de juiste personen brengen ‘Volg je zorg dicht’ bij de doelgroepen. Het project wordt in de zomer afgesloten met een evaluatie. De uitkomsten zijn voor VZVZ bepalend om deze aanpak verder uit te rollen in heel Rotterdam en andere grote steden van Nederland.

Toestemming aan huisarts en/of apotheek 

Op Volgjezorg kunnen mensen toestemming regelen voor het online uitwisselen van medische gegevens van de huisarts en/of apotheek. Alleen zorgverleners kunnen deze gegevens inzien. Daarbij is het op Volgjezorg ook mogelijk te volgen wat er met de eigen medische gegevens gebeurt: welke gegevens zijn er gedeeld, welke zorgverleners hebben deze ingezien en wanneer.

Bron: VZVZ
Onder redactie van: Gerda van Beek

 

 

Lees meer artikelen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

Persoonlijk contact is een uniek medicijn

Apotheker Joeri Beek werd met zijn apotheek in Nistelrode in het verleden twee keer uitgeroepen tot ‘Beste apotheek van Nederland’ en stond jaren in de top 10. Inmiddels staat hij aan het roer van een tweede apotheek in Heesch.

Het duurzame perspectief van Orion Pharma

Duurzame groei, ‘building well-being’ voor de patiënten en werknemers, spelen belangrijke rollen in de bedrijfsfilosofie van Orion Pharma. Een interview met Country manager Benelux: Stephan Van Nieuwenhove.

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.