Platform voor geneesmiddelenregistratie voorkomt ‘kaping’

Nederlandse ziekenhuizen gaan een bedrijf oprichten geneesmiddelen te registreren en zo ‘kaping’ van geneesmiddelen te voorkomen. Het gaat om medicijnen die ziekenhuisapotheken nu zelf produceren. Het betreft een soort nationaal bedrijf, dat als aanvrager dient van de registratie van een uniek geneesmiddel.

Drie ziekenhuizen, namelijk het Catharina Ziekenhuis, Erasmus MC, Radboudumc en UMC Groningen werken samen met A15, een bereidingsapotheek voor expertise, behoud en landelijke levering van commercieel niet verkrijgbare maar rationeel wel noodzakelijke geneesmiddelen. Apotheek A15 is een samenwerkingsverband tussen het Erasmus MC, het Universitair Medisch Centrum Groningen en het Radboudumc.

Platform
De ziekenhuizen gaan samen een platform oprichten waarmee ze niet-verkrijgbare geneesmiddelen zelf kunnen registreren. Zeg maar: een soort nationaal bedrijf, dat als aanvrager dient van de registratie van een uniek geneesmiddel. Dan kunnen de ziekenhuizen het recht behouden om de middelen te blijven leveren tegen een eerlijke prijs. Daardoor worden unieke medicijnen beter verkrijgbaar en is er ook minder kans dat commerciële partijen de prijs kunnen opdrijven. Op die manier hopen ze de farmaceutische bedrijven op afstand te houden.

Extreme stijging
In bijvoorbeeld ziekenhuisapotheek A15 worden geneesmiddelen gemaakt die niet commercieel verkrijgbaar zijn, maar die wel noodzakelijk kunnen zijn. Dat is toegestaan, zolang het geneesmiddel niet is geregistreerd door een commerciële partij. Als zo’n uniek medicijn commercieel interessant wordt, is het risico op ‘kaping’ groot. Zodra een farmaceut het registreert, mag een ziekenhuisapotheek het middel niet meer leveren. De ziekenhuizen zijn dan verplicht het geneesmiddel bij de commerciële partij in te kopen. Vaak gaat de prijs dan enorm omhoog. Gemiddeld vier keer zo hoog, met uitschieters tot vijftig keer zo hoog. Als  extreme voorbeeld: speciale oogdruppels die A15 leverde voor 20 euro. Nu kost een flesje 1000 euro.

Lange adem
Of dit initiatief een succes gaat worden? Dat is te hopen, maar het zal dan wel moeten voldoen aan de talloze eisen en voorwaarden voor het registreren van medicijnen. Bovendien vergt het enorme investeringen.

Bronnen: ANP, NOS

Bredere toepassing nieuwe glucoseverlagende middelen in zicht, ook in de eerste lijn

“Begin niet te snel met insuline in verband met het dominant worden van overgewicht onder de bevolking”, is het advies aan huisartsen van prof. dr. Cees Tack, hoogleraar interne geneeskunde, in het bijzonder diabetologie, aan het Radboudumc in Nijmegen. De nieuwe generatie bloedglucoseverlagende middelen – GLP-1-agonisten en SGLT-2-remmers – krijgt volgens hem een steeds prominentere rol in de geneeskunde. Niet alleen binnen de diabetologie, maar ook binnen de cardiologie en nefrologie krijgen deze middelen steeds meer ingang. Zes vragen over GLP-1-agonisten en SGLT-2-remmers. 1. Wat is de op dit moment de plaats van GLP-1- agonisten en SGLT-2-remmers bij de behandeling van diabetes? “De praktijk is lerende. Op dit moment worden zowel de NHG-Standaard Diabetes mellitus type 2 uit 2018 en de NIV-richtlijn Farmacotherapie bij Diabetes Mellitus type 2 voor de tweede lijn, herzien”, geeft hoogleraar interne geneeskunde/diabetologie prof. dr. Cees Tack aan. De herziening van de NHG-Standaard wordt ergens in…

Halveer de doses voor vrouwen

“Willen we vrouwelijke patiënten therapietrouw krijgen, dan moeten apothekers en huisartsen maatwerk leveren,” aldus Janneke Wittekoek.

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.