Platform voor geneesmiddelenregistratie voorkomt ‘kaping’

Nederlandse ziekenhuizen gaan een bedrijf oprichten geneesmiddelen te registreren en zo ‘kaping’ van geneesmiddelen te voorkomen. Het gaat om medicijnen die ziekenhuisapotheken nu zelf produceren. Het betreft een soort nationaal bedrijf, dat als aanvrager dient van de registratie van een uniek geneesmiddel.

Drie ziekenhuizen, namelijk het Catharina Ziekenhuis, Erasmus MC, Radboudumc en UMC Groningen werken samen met A15, een bereidingsapotheek voor expertise, behoud en landelijke levering van commercieel niet verkrijgbare maar rationeel wel noodzakelijke geneesmiddelen. Apotheek A15 is een samenwerkingsverband tussen het Erasmus MC, het Universitair Medisch Centrum Groningen en het Radboudumc.

Platform
De ziekenhuizen gaan samen een platform oprichten waarmee ze niet-verkrijgbare geneesmiddelen zelf kunnen registreren. Zeg maar: een soort nationaal bedrijf, dat als aanvrager dient van de registratie van een uniek geneesmiddel. Dan kunnen de ziekenhuizen het recht behouden om de middelen te blijven leveren tegen een eerlijke prijs. Daardoor worden unieke medicijnen beter verkrijgbaar en is er ook minder kans dat commerciële partijen de prijs kunnen opdrijven. Op die manier hopen ze de farmaceutische bedrijven op afstand te houden.

Extreme stijging
In bijvoorbeeld ziekenhuisapotheek A15 worden geneesmiddelen gemaakt die niet commercieel verkrijgbaar zijn, maar die wel noodzakelijk kunnen zijn. Dat is toegestaan, zolang het geneesmiddel niet is geregistreerd door een commerciële partij. Als zo’n uniek medicijn commercieel interessant wordt, is het risico op ‘kaping’ groot. Zodra een farmaceut het registreert, mag een ziekenhuisapotheek het middel niet meer leveren. De ziekenhuizen zijn dan verplicht het geneesmiddel bij de commerciële partij in te kopen. Vaak gaat de prijs dan enorm omhoog. Gemiddeld vier keer zo hoog, met uitschieters tot vijftig keer zo hoog. Als  extreme voorbeeld: speciale oogdruppels die A15 leverde voor 20 euro. Nu kost een flesje 1000 euro.

Lange adem
Of dit initiatief een succes gaat worden? Dat is te hopen, maar het zal dan wel moeten voldoen aan de talloze eisen en voorwaarden voor het registreren van medicijnen. Bovendien vergt het enorme investeringen.

Bronnen: ANP, NOS

Meer lezen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

Overzicht inhalatoren helpt huisarts bij inhalatorkeuze

Het NHG heeft overzichten gepubliceerd van inhalatoren die gebruikt kunnen worden bij astma en COPD. Deze tabellen zijn een aanvulling op de behandelstappenplannen uit de recente herziene NHG-Standaarden Astma bij volwassenen en COPD. Huisartsen kunnen deze tabellen gebruiken als keuzehulp bij het voorschrijven van een inhalator. “Onder huisartsen was er duidelijk behoefte aan een overzicht van inhalatoren”, zegt Zamire Damen, niet-praktiserend huisarts en senior wetenschappelijk medewerker bij het NHG. Er zijn veel inhalatoren op de markt voor de behandeling van astma en COPD en voor huisartsen of praktijkondersteuners is het niet altijd eenvoudig daar het overzicht in te krijgen. “De herziene NHG-Standaarden over astma en COPD geven wel algemene aanbevelingen over de inhalatorkeuze, bijvoorbeeld met betrekking tot uniformiteit, gebruiksgemak of kosten. Maar een overzicht met beschikbare inhalatoren en informatie over deze aspecten ontbrak tot nu toe. We besloten daarom na de herziening van de genoemde richtlijnen een project te starten…