Meteen naar de inhoud

Pleidooi voor andere benadering van gezondheidsachterstanden

‘Een eerlijke kans op gezond leven’. Dat is de titel van het onlangs verschenen rapport van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS). Daarin pleit ze voor een andere benadering van gezondheidsachterstanden. ‘Durf verschil te maken’, roept de RVS partijen op. ‘Verleen urgentie aan de gebieden en bevolkingsgroepen met de grootste gezondheidsachterstanden.’

Dat kan volgens de RVS door meer geld te besteden aan de aanpak van de maatschappelijke oorzaken van gezondheidsachterstanden. Maar ook door een wettelijke plicht in te stellen om gezondheidsachterstanden terug te dringen. Gekoppeld aan een verplichte periodieke rapportage over de vorderingen.

Vijftien jaar verschil

Gezondheidskansen zijn in Nederland ongelijk verdeeld. In het aantal geleefde jaren, maar ook in de kwaliteit van ervaren gezondheid: daarin zit 15 jaar verschil. Er zijn ook grote verschillen in hulpbronnen en vaardigheden. Die zijn mede afhankelijk van de plek waar je wieg staat, de opleiding en het inkomen van je ouders, het al dan niet beschikken over een sociaal netwerk en de kwaliteit van de leefomgeving.

Samenwerking tussen domeinen

De RVS bepleit een verhoging van de ambities om gezondheidsachterstanden terug te dringen. Daartoe moet meer worden geïnvesteerd in beleid dat integraal en minimaal 15 jaar inzet op het vergroten van de kans op een gezond leven. Vooral in wijken en regio’s waar de achterstanden het grootst zijn. Investering in geld, maar ook in samenwerking tussen zorg, werk en inkomen, onderwijs, ruimtelijke ordening. Door maatregelen specifiek te richten op gebieden waar veel mensen met een kwetsbare maatschappelijke positie wonen, worden bevolkingsgroepen met de grootste gezondheidsachterstanden bereikt, stelt de RVS. In die gebieden is ook de grootste gezondheidswinst te boeken.

Meer informatie
Zie het RVS-rapport ‘Een eerlijke kans op gezond leven’
Zie de aanbevelingen en advies bij het rapport
Zie de infographic Gezondheidsachterstanden in getallen
Of lees het verhalenboek ‘Gezichten van een onzeker bestaan’

Lees meer artikelen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

Subsidie ZonMw voor verbeteren van hooikoortsverwachting

Hooikoorts beperkt het dagelijks functioneren van vele Nederlanders. ZonMw subsidieert een onderzoeksproject dat onder meer de ontwikkeling van een betrouwbare pollenverwachting als doel heeft. Daarmee kan hun gerelateerde ziektelast worden verlaagd.

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens