Politiebewaking bij Ace Pharmaceuticals in Zeewolde

Ace Pharmaceuticals uit Zeewolde wordt bewaakt door de politie. Dit bedrijf maakt medicatie die de ziekmakende effecten van het coronavirus kan onderdrukken. Het medicijn Chloroquine is opgenomen in het voorlopig behandelplan van het RIVM.

Chloroquine is van oorsprong bedoeld als hulpmiddel tegen malaria. Het is sinds 1934 internationaal op de markt. Chloroquine bleek antiviraal te werken bij concentraties die bij de mens veilig kunnen worden gebruikt. Deze antivirale werking van chloroquine werd in 2004 ontdekt in de KU Leuven. In augustus 2004 was de SARS-episode in China en Canada net voorbij, waardoor het medicijn toen niet bij SARS-patiënten kon worden getest.

Chloroquine
Chloroquine blijkt actief te zijn tegen het nieuwe SARS-coronavirus type 2. Het middel is getest op een aantal coronapatiënten in China en zij knapten sneller op dan patiënten die het medicijn niet kregen. Deze tests vonden plaats in 10 ziekenhuizen in Beijing, Hunan en Guangdong. Patiënten die gedurende een week chloroquine kregen vertoonden minder koorts, hadden een sneller verbeterende longfunctie, en waren sneller weer virusvrij en genezen. Chloroquine is inmiddels onderdeel van het voorlopige behandeladvies van het RIVM voor patiënten met het coronavirus.

Toeval?
Chloroquine is goedkoop en relatief eenvoudig te produceren in grote hoeveelheden, ook al zijn er momenteel wereldwijd nog weinig producenten. In Nederland is chloroquine geregistreerd door Ace Pharmaceuticals (A-CQ 100® Chloroquine 100 mg tabletten, RVG 106659). Inderdaad: het bedrijf dat momenteel door de politie wordt bewaakt vanwege ‘een verdachte situatie’ die zich heeft voorgedaan. Wat dat precies inhoudt, wil de politie niet zeggen. De vraag rijst of het toeval is of te maken heeft met chloroquine….

Bronnen: KU Leuven, Ace Pharmaceuticals, Omroep Flevoland

Meer lezen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

CBG Collegedag: Balans in roerige tijden

Op 10 november van 10 -13 uur vindt de Collegedag van het CBG plaats. Een digitale bijeenkomst voor apothekers, artsen, wetenschappers, patiëntvertegenwoordigers en andere geïnteresseerden.

Het begon op de fiets

Wanneer een patiënt een nieuwe inhalator krijgt voorgeschreven, geven enkel wij standaard uitleg over het gebruik. Die afspraken zijn regio breed gemaakt.

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.