Meteen naar de inhoud

Positieve geluiden uit het zuiden

Als je al jaren deze rubriek schrijft, komt er een moment waarop je denkt: ‘Zou ik mijn eigen apotheker durven vragen voor een interview?’ Zeker omdat ik zo tevreden ben met ‘mijn’ apotheek. Maar dan nog? Stel dat hij nee zegt? Mopperen en klagen zal ik niet want het is een top-apotheek. Zelden een volle wachtruimte, nooit lang wachten en herhaal-medicatie altijd stipt op tijd. Toch maar proberen. Gelukkig krijg ik snel antwoord op mijn verzoek aan apotheker Hubèr Kuijpers: ‘Lijkt me hartstikke leuk’, zo laat hij weten. Bij deze!

Hubèr Kuijpers is sinds 2005 beherend apotheker bij Stichting Gezondheidscentra Eindhoven (SGE) in de wijk Stratum. De oorsprong van de SGE ligt bij de Philips Medische Dienst waar in de vorige eeuw, op initiatief van Philips, medische en paramedische disciplines gezamenlijk zorg boden met ondersteuning van technologie. Indertijd een revolutionair concept. In 1982 nam de SGE het stokje over en nu zijn ze actief in 11 gezondheidscentra in de stad waar zorgprofessionals samenwerken aan de gezondheid en het welzijn van ruim 90.0000 patiënten en wijkbewoners. Het totaal aantal patiënten van Gezondheidscentrum Stratum is 12.000 waarvan er 9.000 zijn aangesloten bij de apotheek.

Wat is het geheim van een apotheek waar je zelden hoeft te wachten?

Hubèr: “Vooruitwerken, uitbesteden en plannen. Wij werken vaak vooruit als het even kan. Dat is een gedeelte van ‘het geheim’. Daarnaast hebben we in deze apotheek een aantal zaken gestroomlijnd en uitbesteed. De meeste geneesmiddelen die binnenkomen zijn gereed voor uitgifte. Pakken en plakken gebeurt op een andere locatie, we hoeven alleen barcodes te scannen en uitleg aan patiënten te geven. We worden drie keer per dag beleverd met kant-en-klare geneesmiddelen. Een vorm van ‘central filling’ dat we samen met de andere SGE-apotheken doen. En nee, patiënten kun je niet sturen. Soms moet je wel eens wachten als er veel mensen tegelijkertijd binnenkomen maar dat gebeurt zelden.”

Naast openbaar apotheker ben je ook docent bij de Stichting Bedrijfsfonds Apotheken (SBA). Leuk?

“Zeker. Ik geef farmaceutisch inhoudelijke trainingen aan apothekersassistentes. Het zijn cursussen die door het SBA zijn ontwikkeld. Het is een passie voor mij en het voelt als ontspanning. Bijkomend voordeel is dat ik goed op de hoogte blijf van de laatste ontwikkelingen in mijn vakgebied, ik moet me natuurlijk wel voorbereiden. Wat voor onderwerpen ik behandel? Bijvoorbeeld de farmaceutische gevolgen van maagverkleining en obesitas. Of polyfarmacie. Waar moeten assistentes op letten, wat zijn valkuilen, de start- en stopcritera. Heel interessant allemaal.”

Hoe is de samenwerking met de huisartsen en andere disciplines binnen het gezondheidscentrum?

“Binnen ons gezondheidscentrum zijn de lijnen kort. Dat komt ook doordat we hetzelfde patiëntregistratiesysteem hanteren. Ik heb toegang tot dezelfde gegevens als de huisarts. Dus leuren om waardes en uitslagen hoeft niet. Daarnaast werken huisartsen volgens de laatste NHG-standaarden en zo schrijven ze ook voor. Na de overleggen die we regelmatig hebben, kan ik hierop het aanbod van de apotheek afstemmen. En dat werkt goed. Het plezier dat ik in mijn werk ondervind zit onder andere in deze soepele samenwerking met mijn collega’s van het gezondheidscentrum.”

Wat is het voordeel van een organisatie als de SGE?

“Ik heb nooit een eigen apotheek gehad. Toen ik net begon met werken, wilde ik dat wel maar ik kreeg het destijds niet gefinancierd. Nu vind ik het niet erg dat ik geen eigen apotheek heb want ik heb veel minder zorgen. Ik hoef bijvoorbeeld geen salarisadministratie te doen. Dat doet de SGE voor mij. Declaraties richting zorgverzekeraars? Dat wordt centraal gedaan en niet in onze apotheek. Geneesmiddelen inkopen en onderhandelen met de groothandel? Alles wordt centraal ingekocht. Net als mijn collega-apothekers bij de SGE heb ik zo de ruimte om bijvoorbeeld les te geven en om inhoudelijke zorg aan de balie te verlenen. Daarnaast heb ik de mogelijkheid en vrijheid om met collega’s nieuwe projecten op te starten.”

Projecten als?

“We zijn bezig met het ontwikkelen van e-consult waarbij patiënten op een beveiligd platform kunnen inloggen om een afspraak te maken met de huisarts of om een herhaalrecept door te geven. Een ander project is dat we in de apotheek helemaal papierloos zijn gaan werken. We doen alles digitaal. Ook zijn we bezig met het ontwikkelen van een kijksluiter-app waarop patiënten kunnen zien wat de (bij)werking van medicatie is. Zeker voor mensen die niet zo goed Nederlands spreken en voor internationale kenniswerkers is het handig om dit soort filmpjes te bekijken. Meer voorbeelden? We hebben veel gezamenlijke projecten op het gebied van diabetes of hart- en vaatziektes. Patiënten met deze aandoeningen komen vaak bij verschillende zorgverleners en nu gaan we bekijken hoe we voorkomen dat patiënten vier keer hetzelfde horen of erger: vier keer iets anders. Iedere discipline pakt een deel van de voorlichting op maar dat stemmen we wel met elkaar af. Het zijn allemaal voorbeelden van hoe we interdisciplinair de zorg blijven verbeteren.”

Ik loop naar buiten. Het is rustig in de apotheek. Als ik achteromkijk, zie ik dat Hubèr achter zijn bureau vandaan komt en achter de balie gaat staan. Grote glimlach. Daar staat inderdaad een gelukkige apotheker.

Lees meer artikelen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

Alarmfase voor apenpokken

De WHO heeft Monkeypox, ofwel apenpokken, aangemerkt (als ‘internationaal gevaar voor de volksgezondheid’. De ziekte verspreidt zich in gebieden waar het eerder niet voorkwam.

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens