Meteen naar de inhoud

Proefversie coronadashboard online

De proefversie van coronadashboard van de overheid is gepubliceerd. In deze eerste versie zijn nog niet alle gegevens opgenomen. Desondanks biedt het reeds een goed overzicht over het verloop van het virus. Met gegevens over het aantal ic-opnames, positieve testuitslagen en een schatting van het aantal besmettelijke mensen. Doel is om bij een eventuele tweede golf van de pandemie het virus sneller en preciezer op te sporen en te bestrijden.

Via het coronadashboard kan iedereen in Nederland straks in één oogopslag zien wat de stand van zaken is rond de verspreiding van het coronavirus. Daarnaast bevat het dashboard waardevolle informatie voor wetenschappers die onderzoek doen naar het virus.

Signaalwaarden

Het dashboard werkt met een aantal indicatoren. Het betreft tal van gegevens die van belang zijn om te weten hoe het gaat. Het RIVM heeft voor een aantal van deze indicatoren reeds ‘signaalwaarden’ ontwikkeld, zeg maar: ‘alarmbellen’. Als de indicator boven die waarden komt, kan het nodig zijn om in te grijpen. Of er ingegrepen moet worden, en waar ingegrepen moet worden, is nooit een automatisme op basis van één of enkele getallen. Dat vereist altijd een analyse van de cijfers en een bestuurlijke weging, maar de signaalwaarden laten zeker een belletje rinkelen. Als meerdere indicatoren boven de signaalwaarde komen, kan dat aanleiding zijn voor het kabinet om een advies van het Outbreak Management Team te vragen over nadere maatregelen.

Half juni gereed

In de proefversie zijn nog niet alle gegevens opgenomen. Zo ontbreken bijvoorbeeld nog de huisartsengegevens, ggd-contactonderzoeken, en de cijfers per veiligheidsregio. In de tweede helft van juni moet het dashboard volledig functioneren. Dan zal het ook een overzicht bieden van alle geldende maatregelen en adviezen, op landelijk en regionaal niveau. De eerste versie van het dashboard is nu nog te vinden via coronadashboard.rijksoverheid.nl.

Lees meer artikelen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens