Provincie Noord-Brabant investeert in medische innovaties

Provinciale Staten van Noord-Brabant gaan € 5 miljoen te investeren in 2018 en 2019 voor samenwerking tussen het midden- en kleinbedrijf, kennisinstellingen en zorgorganisaties. Dankzij deze samenwerking kunnen nieuwe medische producten en diensten sneller op de markt komen en zijn innovaties eerder beschikbaar voor patiënten. 

Grote bedrijven kopen vaak innovaties en licenties van het innovatieve midden- en kleinbedrijf. Mkb-ondernemingen hebben daardoor een belangrijkere rol in het verbeteren van de gezondheidszorg. Zij hebben echter niet dezelfde toegang tot kennis en netwerken als grote bedrijven. Bovendien kunnen zij de hoge kosten en lange looptijden van onderzoek moeilijker dragen. De provincie wil het mkb daarom ondersteunen en stimuleren samen te werken met zorg- en kennisinstellingen.

Slim gebruik van data en kennis
Meer dan 350 bedrijven in Brabant werken aan de ontwikkeling van medische technologie. Ook (bio)farmacie is een grote sector in Brabant. Nieuwe en bestaande bedrijven richten zich daarnaast steeds meer op het slim gebruiken van het zelfherstellend vermogen van het lichaam (regeneratieve geneeskunde). Partijen werken samen in verschillende testomgevingen bij het ontwikkelen diensten en toepassingen waardoor oudere en zieke mensen langer thuis kunnen blijven wonen. Door slim gebruik van kennis en digitale data worden diagnostiek en behandelplannen beter toegespitst op het individu. De focus hierbij ligt op de behandeling van kanker.

Groeiende zorgvraag
De provincie wil samenwerkingsinitiatieven op deze terreinen versterken om de toepassing van technologische en sociale innovaties te versnellen. Dat is uiteraard niet zonder reden. De vergrijzing van de Brabantse bevolking bereikt rond 2040 haar hoogtepunt: 27,5% is dan 65 jaar of ouder, tegen 19% in 2016. Nieuwe technologie en digitalisering, of een combinatie hiervan, zijn belangrijk om in de groeiende vraag naar zorg te blijven voorzien. Verwacht wordt dat de wereldwijde markt voor medische toepassingen in de komende jaren verder zal groeien. In Brabant kan het aantal bedrijven in de sector toenemen en daarmee ook de werkgelegenheid.

 

Bron: Provincie Noord-Brabant

 

 

Lees meer artikelen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.