Meteen naar de inhoud

Rechter verbiedt preferentiebeleid VGZ voor colecalciferol

De rechter heeft verordend dat VGZ het preferentiebeleid voor colecalciferol met onmiddellijke ingang buiten werking moet stellen. De zorgverzekeraar heeft de therapeutische waarde van de toedieningsvorm onvoldoende meegenomen in haar besluit. VGZ moet binnen vijf dagen haar informatievoorziening op de website ter zake het preferentiebeleid op vitamine D in overeenstemming brengen met het vonnis. Tevens moet zij apothekers, voorschrijvers en marktpartijen adequaat informeren over de intrekking van dit preferentiebeleid.

Dat blijkt uit het rechtspraak van de Rechtbank Gelderland van 13 april jl. Dat betekent dat er dus geen preferentiebeleid meer is bij VGZ betreffende vitamine D. De uitspraak volgt op de zaak die Galephar heeft aangespannen tegen VGZ over het preferentiebeleid op de 25.000 IE ampullen.

Toedieningsvorm

Bij een besluit om een bepaalde toedieningsvorm niet te vergoeden of te verstrekken moet een zorgverzekeraar moet ook de therapeutische waarde van de toedieningsvorm meenemen in de afweging. Een onvoldoende zorgvuldige afweging om een bepaalde toedieningsvorm niet te vergoeden of te verstrekken, kan onrechtmatig zijn.

De rechter is in dit geval van mening dat niet is gebleken dat zorgverzekeraars de therapeutische waarde/werking van colecalciferol in de vorm van een drankampul voldoende in de afweging hebben betrokken. Grote aantallen patiënten met ernstige slikproblemen kunnen namelijk niet met een capsule worden behandeld en zijn aangewezen op de ampul. De groep is te groot om dit af te doen met ‘medische noodzaak’. De rechter verbiedt daarom VGZ dat preferentiebeleid nog te voeren.

Eén cent per dag

En om welk bedrag gaat het eigenlijk? Ook dat staat te lezen in de uitspraak van het kort geding. Galephar c.s. hebben met een berekening onderbouwd dat de drankampul in de dosering van 25.000 IE per maand € 5,24 per patiënt kost en de als preferent aangewezen capsule € 4,98. Dit resulteert omgerekend naar dagen in een verschil van minder dan 1 eurocent!

Lees meer artikelen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

Alarmfase voor apenpokken

De WHO heeft Monkeypox, ofwel apenpokken, aangemerkt (als ‘internationaal gevaar voor de volksgezondheid’. De ziekte verspreidt zich in gebieden waar het eerder niet voorkwam.

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens