Reclamecode voor medisch cosmetische behandelingen schrijft slogan voor

Sinds half oktober geldt een reclamecode op reclame voor medische cosmetische behandelingen, uitgevoerd door artsen. Deze bevat een aantal voorwaarden die ervoor moeten zorgen dat mensen correct worden geïnformeerd. Waaronder een verplichte vaste slogan. De code is onderdeel van de Nederlandse Reclame Code en geldt daarmee voor alle adverteerders in de branche.

In de code zijn verschillende regels opgenomen. Zo mag reclame geen tijdsdruk opleggen en mag het niet aanzetten tot het ondergaan van meer behandelingen dan noodzakelijk. Reclame mag zich niet richten op minderjarigen. Ook mag er geen sprake zijn van misleiding. Er mag geen verkeerde voorstelling van zaken worden gegeven over resultaten van een behandeling of over de risico’s die een behandeling met zich meebrengt. Garanties over de werking of het resultaat van een medisch cosmetische behandeling is niet toegestaan. De reclame mag de resultaten van een behandeling niet overdrijven of bagatelliseren. Uitingen als ‘u ziet er gegarandeerd beter uit’ zijn niet toegestaan. Eventuele claims moeten worden onderbouwd met voldoende en toetsbaar (!) bewijs.

Verplicht slogan en beeldmerk
En…. Bij iedere reclame-uiting is vermelding van een vaste slogan met bijbehorend beeldmerk (een oog) verplicht. Te vergelijken met ‘geld lenen kost geld’. De verplichte slogan voor medisch cosmetische handelingen luidt: “Kijk uit. Jezelf mooier maken kan lelijk uitpakken. Een geslaagde ingreep begint bij een geschikte arts”.

Reactie minister Bruins
De code is tot stand gekomen met subsidie van het ministerie van VWS en is opgesteld door de Nederlandse Stichting Esthetische Geneeskunde. Minister Bruno Bruins voor Medische Zorg en Sport is tevreden dat partijen uit de branche deze code hebben opgesteld. “Medisch cosmetische behandelingen zijn nooit zonder risico. Het is belangrijk dat mensen daar goed en juist over worden geïnformeerd. Deze code voor reclames kan daar een goede bijdrage aan leveren.”

Volledige tekst
De Code medische cosmetische behandelingen uitgevoerd door artsen (CCBA) is ingegaan op 15 oktober 2018 en zal na twee jaar worden geëvalueerd.

Bron: Rijksoverheid en Stichting Reclame Code
Onder redactie van: Gerda van Beek

 

 

Lees meer artikelen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

Persoonlijk contact is een uniek medicijn

Apotheker Joeri Beek werd met zijn apotheek in Nistelrode in het verleden twee keer uitgeroepen tot ‘Beste apotheek van Nederland’ en stond jaren in de top 10. Inmiddels staat hij aan het roer van een tweede apotheek in Heesch.

Het duurzame perspectief van Orion Pharma

Duurzame groei, ‘building well-being’ voor de patiënten en werknemers, spelen belangrijke rollen in de bedrijfsfilosofie van Orion Pharma. Een interview met Country manager Benelux: Stephan Van Nieuwenhove.

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.