Meteen naar de inhoud

Remdesivir bij Covid-19: meerwaarde of weinig effect?

Het antivirale middel remdesivir wordt voorgeschreven aan coronapatiënten die in het ziekenhuis liggen en extra zuurstof nodig hebben. Dat gebeurt ook in ons land. Maar, volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft het ‘weinig tot geen effect’ op patiënten met het coronavirus. Althans: dat zou blijken uit een internationale studie. De producent van het middel trekt die onderzoeksresultaten in twijfel.

Remdesivir, oorspronkelijk bedoeld tegen ebola en hepatitis C, is het eerste geneesmiddel dat de EMA onder voorwaarden heeft goedgekeurd voor de behandeling van Covid-19. Het is tot nu toe ook het enige door het EMA geautoriseerde geneesmiddel voor behandeling van corona-patiënten bij wie zuurstoftoevoer nodig is.

Wereldwijde run

Wereldwijd is er een run op remdesivir. Namens de EU-landen heeft de Europese Commissie een aankoopcontract voor de levering van remdesivir afgesloten met farmaceut Gilead. Begin oktober dreigde er een tekort aan dit medicijn, ook in ons land. Het RIVM stelde een tijdelijk stop in voor het bestellen van dit middel. Een week later kreeg Nederland een levering van 300 doses. Deze levering is betaald en verdeeld door de Europese Commissie via het Europese Instrument voor Noodhulp, dat wordt ingezet bij crisissituaties. Bij de volgende leveringen doet de Europese Commissie alleen het voorbereidende werk: zodra het contract is ondertekend, is het aan de lidstaten om hun bestellingen rechtstreeks bij de producent aan te kopen.

Mening WHO

Echter: de WHO meldt dat het middel ‘weinig tot geen effect heeft’ op coronapatiënten in ziekenhuizen. Dat zou onder meer blijken uit sterftecijfers en de periode die patiënten in het ziekenhuis doorbrengen.

Andere studies

De farmaceut Gilead Sciences is niet te spreken over het onderzoek waar de WHO zich op baseert. Uit andere studies komt naar voren dat het gebruik van remdesivir bij de behandeling van coronapatiënten wel meerwaarde heeft, laat het bedrijf weten aan Reuters. Toen concludeerden onderzoekers dat coronapatiënten sneller herstellen door de virusremmer: gemiddeld 12 dagen in plaats van 18 dagen. De Europese Commissie zegt in een reactie te vertrouwen op de wetenschappelijke expertise van de EMA.

Bronnen: ANP, Nu.nl, RIVM

Lees meer artikelen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens