Remdesivir formeel goedgekeurd voor de Europese markt

Remdesivir is als eerste medicijn dat op Europees niveau is toegelaten voor de behandeling van covid-19. Het mag worden voorgeschreven aan coronapatiënten die met een longontsteking in het ziekenhuis liggen en extra zuurstof nodig hebben. De Europese Commissie heeft op 3 juli jl. een voorlopige marktautorisatie verleend.

In het kader van een versnelde procedure is zo’n voorlopige toelating mogelijk. Via deze weg is er namelijk eerder toegang tot nieuwe medicijnen. De EMA vermeldt dat de registratie voor één jaar is en op voorwaarde dat de fabrikant uiterlijk in december aanvullende onderzoeksresultaten en informatie over het productieproces aanlevert. Ook de Wereldgezondheidsorganisatie zal op korte termijn een analyse van de lopende studies publiceren.

Ebola-medicijn

Remdesivir is eerder ontwikkeld voor de behandeling van ebola. Het wordt momenteel gezien als een van de meest veelbelovende geneesmiddelen voor ernstige coronasymptomen. Studies hebben aangetoond dat het de ziekenhuisopname bij covid-19 kan verkorten. Door behandeling met remdesivir herstellen deze patiënten gemiddeld vier dagen eerder. De doeltreffendheid blijft echter onzeker en er is ook (nog) geen bewijs dat gebruik van remdesivir leidt tot minder overlijdens.

Beschikbaarheid

Vraag is hoeveel doses remdesivir beschikbaar komen voor de Europese (en dus ook Nederlandse) markt. De regering Trump heeft namelijk 500.000 doses gekocht, de complete productie van de fabrikant voor juli en 90 procent van wat het bedrijf kan maken in augustus en september, meldt het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid. De Europese Commissie onderhandelt met producent Gilead Sciences om voldoende doses van het medicijn te reserveren voor de Europese lidstaten.

Vooralsnog heeft Nederland voldoende voorraad remdesivir, aldus VWS, maar het departement wil niet zeggen om hoeveel het gaat of hoe lang de voorraad naar verwachting strekt. Fabrikant Gilead heeft Nederland een partij van het middel geschonken. Dit betreft niet de commerciële, geregistreerde verpakking van remdesivir, maar het geneesmiddel dat voor de registratiedatum is geproduceerd. Het RIVM beheert deze voorraad. Ziekenhuizen die patiënten ermee willen behandelen, kunnen het bij het RIVM bestellen.

Bronnen: EMA, CBG, U.S. Department of Health & Human Services, RIVM, RTL-Nieuws

Bredere toepassing nieuwe glucoseverlagende middelen in zicht, ook in de eerste lijn

“Begin niet te snel met insuline in verband met het dominant worden van overgewicht onder de bevolking”, is het advies aan huisartsen van prof. dr. Cees Tack, hoogleraar interne geneeskunde, in het bijzonder diabetologie, aan het Radboudumc in Nijmegen. De nieuwe generatie bloedglucoseverlagende middelen – GLP-1-agonisten en SGLT-2-remmers – krijgt volgens hem een steeds prominentere rol in de geneeskunde. Niet alleen binnen de diabetologie, maar ook binnen de cardiologie en nefrologie krijgen deze middelen steeds meer ingang. Zes vragen over GLP-1-agonisten en SGLT-2-remmers. 1. Wat is de op dit moment de plaats van GLP-1- agonisten en SGLT-2-remmers bij de behandeling van diabetes? “De praktijk is lerende. Op dit moment worden zowel de NHG-Standaard Diabetes mellitus type 2 uit 2018 en de NIV-richtlijn Farmacotherapie bij Diabetes Mellitus type 2 voor de tweede lijn, herzien”, geeft hoogleraar interne geneeskunde/diabetologie prof. dr. Cees Tack aan. De herziening van de NHG-Standaard wordt ergens in…

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.