Remdesivir formeel goedgekeurd voor de Europese markt

Remdesivir is als eerste medicijn dat op Europees niveau is toegelaten voor de behandeling van covid-19. Het mag worden voorgeschreven aan coronapatiënten die met een longontsteking in het ziekenhuis liggen en extra zuurstof nodig hebben. De Europese Commissie heeft op 3 juli jl. een voorlopige marktautorisatie verleend.

In het kader van een versnelde procedure is zo’n voorlopige toelating mogelijk. Via deze weg is er namelijk eerder toegang tot nieuwe medicijnen. De EMA vermeldt dat de registratie voor één jaar is en op voorwaarde dat de fabrikant uiterlijk in december aanvullende onderzoeksresultaten en informatie over het productieproces aanlevert. Ook de Wereldgezondheidsorganisatie zal op korte termijn een analyse van de lopende studies publiceren.

Ebola-medicijn

Remdesivir is eerder ontwikkeld voor de behandeling van ebola. Het wordt momenteel gezien als een van de meest veelbelovende geneesmiddelen voor ernstige coronasymptomen. Studies hebben aangetoond dat het de ziekenhuisopname bij covid-19 kan verkorten. Door behandeling met remdesivir herstellen deze patiënten gemiddeld vier dagen eerder. De doeltreffendheid blijft echter onzeker en er is ook (nog) geen bewijs dat gebruik van remdesivir leidt tot minder overlijdens.

Beschikbaarheid

Vraag is hoeveel doses remdesivir beschikbaar komen voor de Europese (en dus ook Nederlandse) markt. De regering Trump heeft namelijk 500.000 doses gekocht, de complete productie van de fabrikant voor juli en 90 procent van wat het bedrijf kan maken in augustus en september, meldt het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid. De Europese Commissie onderhandelt met producent Gilead Sciences om voldoende doses van het medicijn te reserveren voor de Europese lidstaten.

Vooralsnog heeft Nederland voldoende voorraad remdesivir, aldus VWS, maar het departement wil niet zeggen om hoeveel het gaat of hoe lang de voorraad naar verwachting strekt. Fabrikant Gilead heeft Nederland een partij van het middel geschonken. Dit betreft niet de commerciële, geregistreerde verpakking van remdesivir, maar het geneesmiddel dat voor de registratiedatum is geproduceerd. Het RIVM beheert deze voorraad. Ziekenhuizen die patiënten ermee willen behandelen, kunnen het bij het RIVM bestellen.

Bronnen: EMA, CBG, U.S. Department of Health & Human Services, RIVM, RTL-Nieuws

Meer lezen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

Overzicht inhalatoren helpt huisarts bij inhalatorkeuze

Het NHG heeft overzichten gepubliceerd van inhalatoren die gebruikt kunnen worden bij astma en COPD. Deze tabellen zijn een aanvulling op de behandelstappenplannen uit de recente herziene NHG-Standaarden Astma bij volwassenen en COPD. Huisartsen kunnen deze tabellen gebruiken als keuzehulp bij het voorschrijven van een inhalator. “Onder huisartsen was er duidelijk behoefte aan een overzicht van inhalatoren”, zegt Zamire Damen, niet-praktiserend huisarts en senior wetenschappelijk medewerker bij het NHG. Er zijn veel inhalatoren op de markt voor de behandeling van astma en COPD en voor huisartsen of praktijkondersteuners is het niet altijd eenvoudig daar het overzicht in te krijgen. “De herziene NHG-Standaarden over astma en COPD geven wel algemene aanbevelingen over de inhalatorkeuze, bijvoorbeeld met betrekking tot uniformiteit, gebruiksgemak of kosten. Maar een overzicht met beschikbare inhalatoren en informatie over deze aspecten ontbrak tot nu toe. We besloten daarom na de herziening van de genoemde richtlijnen een project te starten…