Roep om transparantie

transparantieDe afgelopen maanden ontstonden verschillende keren tekorten aan veel gebruikte medicijnen. Zorgverzekaars Nederland wil nu weten wat de oorzaken zijn van de tekorten en pleit voor transparantie. “Alleen wanneer die transparantie er is, kunnen geneesmiddeltekorten worden voorkomen en bestreden.” ZN kaart het aan bij het ministerie van VWS.

“Vaak kunnen de zorgverzekeraars tekorten wel oplossen, maar soms schieten onze mogelijkheden te kort”, constateert ZN-directeur Zorg Marianne Lensink. “Dergelijke tekorten aan geneesmiddelen brengen onze verzekerden in problemen en brengen ook extra kosten met zich mee, terwijl vaak de werkelijke reden van het tekort onduidelijk is.” De zorgverzekeraars willen dat grondig wordt geanalyseerd wat die telkens terugkerende tekorten veroorzaakt. “De farmaceutische industrie en de groothandels moeten veel transparanter gaan werken”, stelt Lensink. “Zij hebben een wettelijke plicht om een adequate voorraad aan te houden. Zo staat het in de Geneesmiddelenwet. Wij vinden dat de overheid hen daar ook aan moet houden.”

De tekorten lopen op
Begin dit jaar ontstond een tekort aan het schildkliermedicijn Thyrax Duotab, dat in Nederland door 300.000 mensen wordt gebruikt. Apothekers, de farmaceutische industrie en de zorgverzekeraars hebben voor zulke scenario’s een vangnet gemaakt, met bijvoorbeeld parallelimport vanuit het buitenland of een alternatief geneesmiddel van een andere producent. Dat de tekorten een structureel karakter hebben, bleek eerder uit de cijfers van het meldpunt KNMP Farmanco: de medicijntekorten in Nederland zijn in 2015 verder gestegen: in het afgelopen jaar waren 625 medicijnen niet beschikbaar. Volgens de KNMP is er sprake van een verviervoudiging van de tekorten in vijf jaar tijd.

Onder redactie van: Kees Kommer

 

 

Lees meer artikelen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

Persoonlijk contact is een uniek medicijn

Apotheker Joeri Beek werd met zijn apotheek in Nistelrode in het verleden twee keer uitgeroepen tot ‘Beste apotheek van Nederland’ en stond jaren in de top 10. Inmiddels staat hij aan het roer van een tweede apotheek in Heesch.

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.