Rookverbod op straat: Groningen heeft de primeur

roken verbodenDe stad Groningen heeft met haar anti-rookbeleid een landelijke primeur. Sinds 26 september jl. mag er niet meer overal op straat worden gerookt. Openbare ruimten bij publieke gebouwen, zoals theaters, ziekenhuizen en kinderopvang, hebben rookvrije zones. Overigens geldt dat niet alleen voor sigarettenrook: ook andere schadelijke rookgassen, zoals uitlaatgassen van brommers en auto’s of rook van barbecues zijn in deze rookvrije zones niet meer toegestaan.

Een grote meerderheid van de gemeenteraad heeft ingestemd met het voorstel van rookvrije zones. Alleen de VVD en de SP stemden tegen deze maatregel. Wie een sigaret opsteekt in zo’n rookvrije zone, begaat een overtreding. Daarop zal weliswaar niet direct een boete volgen, want…. , zo wordt vermeld, er zijn onvoldoende handhavers…. Ach ja. Het is echter wel de bedoeling dat mensen elkaar aanspreken op dat foute gedrag.

Veel interesse voor rookvrije zones
Instellingen en organisaties in de stad Groningen kunnen voortaan een aanvraag doen voor een rookverbod in en rond hun pand, waarna de gemeente de aanvraag moet goed- (of af)keuren. Zo’n dertig organisaties hebben zich reeds aangemeld om bij de openbare ruimte van hun gebouw een rookvrije zone aan te vragen.

(Bijna) landelijk primeur
Groningen stelt een landelijke primeur te hebben met een rookverbod op straat. Nu is dat niet helemaal waar. De allereerste rookvrije straat bevindt zich in Amsterdam Noord. Huisarts David Koetsier heeft deze ingesteld in Beverwijkstraat. Daar staat het gezondheidscentrum waar hij werkzaam is. Echter: daar betreft het geen gemeentelijk verbod, maar het gaat om een vriendelijk verzoek, ondersteund met een blauw bord, waarop staat ‘Deze straat is rookvrij. Op weg naar een rookvrije generatie.’ Het verbod is niet opgenomen in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Wel spreken mensen een roker in die straat erop aan, zo is de ervaring.

Al of niet in APV
In Groningen betreft het dus wel een officieel verbod, zij het alleen rondom publieke gebouwen. Het wachten is op het eerste proefproces of zo’n verbod rechtsgeldig is. Advocatenkantoor Van Benthem & Keulen uit Utrecht zocht eind vorig jaar de juridische mogelijkheden uit om de roker van straat te verjagen. Via de APV is inderdaad een en ander mogelijk, maar daar zitten grenzen aan. Amsterdam kreeg in 2011 zelfs een plaatselijk blowverbod niet voor elkaar omdat blowen op straat al was geregeld in de Opiumwet. En voor het ‘gewone roken’ kent Nederland sinds 1990 de Tabakswet. Omdat de Tabakswet niets zegt over roken in de buitenlucht, biedt dat wél de mogelijkheid om een en ander in de APV op te nemen. Zeker waar roken tot overlast leidt.

Eerste rookvrije dorp
Als het juridisch is uitgezocht en het verbieden van roken op straat rechtsgeldig blijkt, zullen andere steden dit Groningse voorbeeld beslist gaan volgen. Want ook Rotterdam heeft al eerder gezegd een rookverbod voor straten te overwegen. Ureterp en Abcoude hebben zelfs al aangegeven ‘het eerste rookvrije dorp van Nederland’ te willen worden.

Bronnen: RTV Noord en AD
Onder redactie van: Gerda van Beek