Schandalig!

706gruener_veltliner_federspiel_loibner_frauenweingartenEn toen was het ineens 1985. In een klap was de droom voorbij, Oostenrijkse wijnbouw zou nooit meer hetzelfde zijn. Dit keurig georganiseerde land van bergen en gründlichkeit werd in de rust verstoord. Hier eindigde het succesverhaal van goedkoop geproduceerde zoete witte wijnen.

De vraag – zeker in Duitsland – naar goedkope zoete witte wijnen was groot in die tijd. Maar omdat niet alle druiven altijd de volledige rijpheid voor het maken van zoete wijnen behalen moest er een oplossing komen. En die kwam er; antivries, oftewel 1,2 ethaandiol! (ethyleenglycol) Niet bedoelt om de druiven tegen vorst te beschermen, of om de hydraulische remmen van de oogstmachines beter te laten functioneren. Nee, deze ‘alcohol’ – met als eigenschap een zoete smaak – bood een prachtige oplossing voor wijnen met een te laag suikergehalte. Zo kon er ineens van onrijpe druiven of wijnen met te weinig restzoet toch ‘zoete’ wijn gemaakt worden, met alle gevolgen van dien… Een aantal mensen werd blind en in Italië vonden meerdere mensen de dood. Dit werd – zoals we van Italianen gewend zijn – keurig in de doofpot gestopt en we hebben hier nooit meer wat over gehoord. Er wordt overigens nog steeds getwijfeld of de wijnboeren daadwerkelijk 1,2 ethaandiol hebben toegevoegd, of dat het toch diethyleenglycol was.

In Oostenrijk vond een volledige transformatie van de wijnwetgeving plaats en deze wordt gezien als de strengste ter wereld. Dit heeft een zeer positieve uitwerking gehad op de gemiddelde kwaliteit van Oostenrijkse wijnen. Door deze strenge wetgeving (met bijhorende controles) zijn de wijnen schoon, zuiver, lekker en van zeer goede kwaliteit. Daarnaast is tot in detail op het etiket terug te vinden wie-wat-waar het is gemaakt, hoe het smaakt en welke classificering de wijn heeft meegekregen. Maar vergeet niet dat veel mensen nog met regelmaat refereren aan die Oostenrijkse wijnen met antivries. En dat niet alleen de export van Oostenrijkse-, maar ook van de Australische wijnen eind jaren tachtig een deuk opliep. In het Engels liggen de landen ‘Austria’ en ‘Australia’ toch ineens heel dicht bij elkaar!

Wijnadvies
Een goed voorbeeld van een Oostenrijkse wijn van sublieme kwaliteit is de Grüner Veltliner van het huis Pichler uit Wachau. Zij produceren kristalheldere en stijlvolle wijnen met een groot palet aan fruit. Deze wijn heeft al in z’n jeugd een enorme vulling van rijp fruit en kruidigheid. Een rijke neus en een mondvullend palet, met een eindeloze finale. Zum Whol! ❦

U kunt onze vinologen Sanne Staal en Jens Vergouwen ook bezoeken in hun winkel in ‘s-Hertogenbosch.
Hinthamerstraat 102 | ’s-Hertogenbosch

Leeftijd en kwetsbaarheid belangrijke aandachtspunten bij start behandeling DM2

Bij de start van de behandeling van een patiënt met diabetes mellitus type II is het zaak rekening te houden met diens leeftijd en kwetsbaarheid. Onderzoek laat zien dat dit onvoldoende is gebeurd nadat de richtlijnen op dit punt zijn gewijzigd en dit kan zowel voor oudere als voor jongere patiënten nadelige gevolgen hebben. Het zou dus meerwaarde hebben als bij richtlijnontwikkeling ook meteen werk zou worden gemaakt van tools die de praktische implementatie ervan faciliteren. De aanbeveling in richtlijnen is duidelijk: als de huisarts de behandeling van een patiënt met diabetes mellitus type II start, dient hij de HbA1c-streefwaarde af te stemmen op de leeftijd en kwetsbaarheid van de patiënt. Onduidelijk is welke gevolgen dit heeft voor de HbA1c waarde, waarbij medicamenteuze behandeling wordt gestart. In de praktijk bleek er nauwelijks sprake te zijn van verschillen op basis van leeftijd of kwetsbaarheid in de jaren nadat deze aanbeveling in…

Lachertje

Zo, dat hebben we weer mooi gefixt, Bas. Stond ons land bij de start nog

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.
  • Nadat u op verzend klikt ontvangt u een bevestigingsmail in uw mailbox.