Service Apotheek Veen: Naar een medisch straatje in Hoofddorp

serviceapotheekNa bijna tien jaar in een mobiele unit in de Verzetswijk zit Service Apotheek Veen nu in een medisch straatje in het centrum van Hoofddorp. “We groeien naar een compleet gezondheidscentrum,” laat apotheker/eigenaar Kees Stutterheim in de lokale pers optekenen.

De overstap van een tijdelijk onderkomen naar een nieuw gezondheidscentrum is een noodzakelijke stap, ook in een tijd waarin de farmacie het niet gemakkelijk heeft. De plaats in een gezondheidscentrum is logisch, zeker omdat de apotheker een plek voor ogen heeft waar mensen terecht kunnen voor allround zorg. “Wij zullen ook spreekuren introduceren, bijvoorbeeld over huidverzorging, voedingsvragen en de behandeling van blessures,” meldt Kees Stutterheim.

Andere zorgverleners in het ‘straatje’ zijn FysioCuraPlaza, de Praktijk Acupunctuur, een ARBO-arts en de Thuiszorgwinkel Amstelring. Stutterheim geeft aan ruimte gereserveerd te hebben voor huisartsen die niet langer een solopraktijk ambiëren maar kiezen voor de samenwerking in een multidisciplinaire setting. Bij elkaar gaat het hier om 1.100 vierkante meter in het hart van Hoofddorp aan het Raadhuisplein. Niet ver van de plek waar de apotheek tien jaar geleden het veld moest ruimen voor het nieuwe stadscentrum. Deze ontwikkeling is breed ondersteund door Verkerk Zorgwerk.

Behalve een Servicelocker hebben Kees Stutterheim en zijn collega Margot Platzer een noviteit naar binnen gehaald: de Pick to Light methode. Ze lichten toe dat medewerkers die de orders verwerken een speciale display met ledlampjes gebruiken, die in een oogopslag toont waar de gevraagde medicijnen staan. Heel praktisch als je tussen 3.000 artikelen voor deze apotheek, alsmede het zusterbedrijf in Vijfhuizen, moet zoeken. De assistente kan bij de balie blijven om een andere klant te helpen. Het zal een van de eerste apotheken in Nederland zijn die dit logistiek succes uit andere branches voor orderpicking in de farmacie toepast.

Colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn anno 2021

‘Inflammatory bowel disease’ (IBD; inflammatoire darmziekten) is de paraplu waaronder colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn worden samengevat. Deze ziekten hebben bepaalde overeenkomsten voor wat betreft hun klachten en symptomen maar er zijn ook duidelijke verschillen. In ongeveer 10% van de gevallen zijn de kenmerken van zowel colitis ulcerosa als de ziekte van Crohn aanwezig. In deze gevallen spreekt men van niet-classificeerbare colitis. De incidentie/prevalentie van colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn zijn (per 100.000 personen) ca. 10/60 resp. ca. 7/45. Wat zijn de overeenkomsten tussen colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn? Beide zijn chronische ziekten en beginnen vaak in de tienerjaren of op jonge volwassen leeftijd – maar zij kunnen zich op elke leeftijd openbaren. Zij komen ongeveer even vaak bij vrouwen voor als bij mannen. De verschijnselen van beide ziekten lijken veel op elkaar en de oorzaken van beide zijn onbekend. Ook zijn er factoren…

Maatwerk en tijd nodig voor goede zorg rond de menopauze

NHG-Standaard De overgang ingehaald door nieuwe ontwikkelingen Doordat de NHG-standaard De overgang uit 2012 hormoonbehandeling bij vrouwen in de overgang afraadt en doorverwijzen naar tweede lijn niet nodig vindt, lopen veel vrouwen met overgangsklachten onnodig met hun klachten door of komen in de ziektewet terecht, volgens gynaecoloog Ingrid Pinas en apotheker Eric van der Borg die samen met Henk Franke, gynaecoloog en osteoporosespecialist nascholingen verzorgen voor apothekers, huisartsen en bedrijfsartsen. “Bij overgangsklachten is maatwerk nodig en daarvoor is tijd en up-to-date-kennis nodig, zoals in de NVOG-richtlijn Management rondom Menopauze uit 20181 wordt beschreven.” Vrouwen met overgangsklachten onbehandeld rond laten lopen, heeft grote gevolgen. Allereerst voor het welzijn van de vrouwen: door goede voorlichting en ondersteuning met leefstijlinterventies en zo nodig gebruik van hormoonvervangende therapie en andere medicatie neemt de kwaliteit van leven toe en wordt bijvoorbeeld het cardiovasculaire risico ingedamd. Daarnaast zijn onbehandelde ernstige klachten geassocieerd met meer ziekteverzuim. Menopauzezorg…

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.