De vraag naar medicinale cannabis neemt toe, maar gebrek aan wetenschappelijk bewijs maakt artsen terughoudend om dit voor te schrijven. Patiënten die behoefte hebben aan medicinale cannabis lopen zo goede kwaliteit cannabis mis en dreigen terecht te komen bij de coffeeshop. De kwaliteit van de wiet daar rammelt echter aan alle kanten en levert risico’s op. Cannabis wordt steeds vaker medicinaal gebruikt. Bijvoorbeeld bij pijn bij kanker, epilepsie, multiple sclerose (MS) en fibromyalgie. Het kan een uitkomst zijn voor mensen bij wie reguliere medische behandelingen zoals medicatie niet helpen. De belangstelling voor medicinale cannabis groeit, merkt anesthesioloog en onderzoeker prof. dr. Albert Dahan, werkzaam bij het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) (zie ook kader). “Op de polikliniek zijn er veel mensen die er naar vragen.” Er zijn aanwijzingen in de literatuur dat medicinale cannabis werkt bij verschillende aandoeningen, maar ondanks dat blijven voorschrijvers sceptisch. Gedegen wetenschappelijk onderzoek dat medicinaal gebruik…
Shared decision making nodig bij medicinale cannabis
Lees meer artikelen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

Veel onnodig langdurig gebruik van maagzuurremmers
Onderzoek wijst uit dat veel patiënten onnodig lang maagzuurremmers slikken, m.n. PPI’s. Een e-learning met keuzehulp ondersteunt huisartsen voor de juiste indicatie.

Melden van apenpokken is verplicht
De ziekte Monkeypox, ofwel apenpokken, is aangemerkt als A-ziekte. Dat betekent dat nieuwe besmettingen of vermoedens daarvan direct moeten worden gemeld bij de GGD.

Drijfveren: Lang leve de Anderhalve!
“Overleggen, van elkaar leren, kennis delen en elkaar helpen zit in mijn bloed. Daarnaast heb ik de gelegenheid gekregen om projecten op te zetten zoals de anderhalvelijnszorg in Zuidoost Friesland”, aldus Wim Brunninkhuis