Meteen naar de inhoud

Sinds invoering FMD één vervalste verpakking ontdekt

Eén vervalste verpakking op zo’n miljoenen geneesmiddelen. Dat is in ons land de uitkomst van de inzet Falsified Medicins Diective (FMD). Je kunt je oprecht afvragen of dat alle inspanning waard is. Vanaf 9 februari 2019 bevat elke verpakking van een receptplichtig geneesmiddel in Europa een uniek serienummer dat is vastgelegd in een centrale database. De implementatie van het FMD was een enorme opgave en heeft in het eerste jaar dus één vervalsing aan het licht gebracht.

Om te voorkomen dat vervalste medicijnen in het reguliere distributiekaneel terechtkomen, controleert het Nederlands Medicijn Verificatie Systeem (NMVS) inmiddels bijna een miljoen geneesmiddelen per dag.

Opgelegd door Europese Commissie
De Europese Commissie heeft de veiligheidseisen om geneesmiddelen af te leveren vorig jaar aangescherpt. De invoering van het FMD was een grote opgave is voor de fabrikanten, groothandels en apotheken. Het systeem is nu één jaar van kracht.

NMVO
Om in Nederland de introductie van het NMVS te begeleiden, is het NMVO opgericht. Deze afkorting staat voor ‘de Nederlandse Medicijn Verificatie Organisatie’.  Frederik Zevenbergen, directeur NMVO: “We zien dat de FMD is geïmplementeerd in de werkprocessen van onze gebruikers en dat het NMVS stabiel functioneert. Na het realiseren van deze enorme opgave in 2019, hebben wij er vertrouwen in dat onze gebruikers ook de komende jaren gezamenlijk bijdragen aan een veilige geneesmiddelenvoorziening.”

Onterechte alerts
Opvallend: kennelijk is het grootste probleem op dit moment niet vervalste verpakkingen, maar verkeerde alerts. Uit het persbericht van de NMVO: ‘Prioriteit heeft het verminderen van het aantal onterechte alerts. Deze ontstaan onder meer door onjuist ingestelde scanners en software of door dubbel scannen van dezelfde verpakking. Door samenwerking met de autoriteiten, zit het aantal systeemfouten in Nederland op het gemiddelde van Europa. Dit aantal is echter nog te hoog. De NMVO werkt daarom samen met haar partners VIG, BG Pharma, KNMP en BOGIN naar een verdere stabiele afname van alerts naar 0.1% in 2020.’

Zie het persbericht van de NMVO

Lees meer artikelen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

Melden van apenpokken is verplicht

De ziekte Monkeypox, ofwel apenpokken, is aangemerkt als A-ziekte. Dat betekent dat nieuwe besmettingen of vermoedens daarvan direct moeten worden gemeld bij de GGD.

Drijfveren: Lang leve de Anderhalve!

“Overleggen, van elkaar leren, kennis delen en elkaar helpen zit in mijn bloed. Daarnaast heb ik de gelegenheid gekregen om projecten op te zetten zoals de anderhalvelijnszorg in Zuidoost Friesland”, aldus Wim Brunninkhuis

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens