Sinds invoering FMD één vervalste verpakking ontdekt

Eén vervalste verpakking op zo’n miljoenen geneesmiddelen. Dat is in ons land de uitkomst van de inzet Falsified Medicins Diective (FMD). Je kunt je oprecht afvragen of dat alle inspanning waard is. Vanaf 9 februari 2019 bevat elke verpakking van een receptplichtig geneesmiddel in Europa een uniek serienummer dat is vastgelegd in een centrale database. De implementatie van het FMD was een enorme opgave en heeft in het eerste jaar dus één vervalsing aan het licht gebracht.

Om te voorkomen dat vervalste medicijnen in het reguliere distributiekaneel terechtkomen, controleert het Nederlands Medicijn Verificatie Systeem (NMVS) inmiddels bijna een miljoen geneesmiddelen per dag.

Opgelegd door Europese Commissie
De Europese Commissie heeft de veiligheidseisen om geneesmiddelen af te leveren vorig jaar aangescherpt. De invoering van het FMD was een grote opgave is voor de fabrikanten, groothandels en apotheken. Het systeem is nu één jaar van kracht.

NMVO
Om in Nederland de introductie van het NMVS te begeleiden, is het NMVO opgericht. Deze afkorting staat voor ‘de Nederlandse Medicijn Verificatie Organisatie’.  Frederik Zevenbergen, directeur NMVO: “We zien dat de FMD is geïmplementeerd in de werkprocessen van onze gebruikers en dat het NMVS stabiel functioneert. Na het realiseren van deze enorme opgave in 2019, hebben wij er vertrouwen in dat onze gebruikers ook de komende jaren gezamenlijk bijdragen aan een veilige geneesmiddelenvoorziening.”

Onterechte alerts
Opvallend: kennelijk is het grootste probleem op dit moment niet vervalste verpakkingen, maar verkeerde alerts. Uit het persbericht van de NMVO: ‘Prioriteit heeft het verminderen van het aantal onterechte alerts. Deze ontstaan onder meer door onjuist ingestelde scanners en software of door dubbel scannen van dezelfde verpakking. Door samenwerking met de autoriteiten, zit het aantal systeemfouten in Nederland op het gemiddelde van Europa. Dit aantal is echter nog te hoog. De NMVO werkt daarom samen met haar partners VIG, BG Pharma, KNMP en BOGIN naar een verdere stabiele afname van alerts naar 0.1% in 2020.’

Zie het persbericht van de NMVO

Meer lezen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

Overzicht inhalatoren helpt huisarts bij inhalatorkeuze

Het NHG heeft overzichten gepubliceerd van inhalatoren die gebruikt kunnen worden bij astma en COPD. Deze tabellen zijn een aanvulling op de behandelstappenplannen uit de recente herziene NHG-Standaarden Astma bij volwassenen en COPD. Huisartsen kunnen deze tabellen gebruiken als keuzehulp bij het voorschrijven van een inhalator. “Onder huisartsen was er duidelijk behoefte aan een overzicht van inhalatoren”, zegt Zamire Damen, niet-praktiserend huisarts en senior wetenschappelijk medewerker bij het NHG. Er zijn veel inhalatoren op de markt voor de behandeling van astma en COPD en voor huisartsen of praktijkondersteuners is het niet altijd eenvoudig daar het overzicht in te krijgen. “De herziene NHG-Standaarden over astma en COPD geven wel algemene aanbevelingen over de inhalatorkeuze, bijvoorbeeld met betrekking tot uniformiteit, gebruiksgemak of kosten. Maar een overzicht met beschikbare inhalatoren en informatie over deze aspecten ontbrak tot nu toe. We besloten daarom na de herziening van de genoemde richtlijnen een project te starten…