Sint-janskruid: minder onschuldig dan het lijkt

Sint JanskruidSint-janskruid kan de werking van geneesmiddelen beïnvloeden. Zo kan een chemokuur daardoor wel tot 40 procent minder werkzaam worden. Consumenten worden hier onvoldoende voor gewaarschuwd, zo heeft het tv-programma Radar aangetoond. Overigens was dit probleem al lang bekend.

Sint-janskruid-preparaten zijn vrij verkrijgbaar bij de drogist. Het middel wordt verkocht als natuurlijk alternatief voor antidepressiva. Dat klinkt onschuldig, maar dat is het niet, zo blijkt uit de uitzending van Radar.

Beinvloeding op geneesmiddelen al lang bekend 

Naar aanleiding van de uitzending van Radar over sint-janskruid geeft NPN, de branchevereniging voor voedingssupplementen, in een reactie aan dat het inderdaad bekend is dat sint-janskruid de werking van geneesmiddelen kan beïnvloeden. Al in 2000 hebben vier brancheorganisaties, waaronder NPN en het ministerie van VWS, daarom vrijwillig besloten dat er waarschuwingsteksten op de verpakkingen met sint-janskruid-producten moesten komen. In 2017 is met VWS besproken om deze bindende afspraak in wetgeving vast te leggen.

Minister Bruins vermeldt naar aanleiding van de uitzending dat hij een verbod op verkoop van St.-janskruidproducten via de drogist te ver vindt gaan. Wel wil hij inderdaad een waarschuwingstekst op alle producten met sint-janskruid verplicht stellen. Daarvoor het Warenwetbesluit kruidenpreparaten moeten worden aangepast. Hij hoopt dat dit voor het eind van dit jaar is gerealiseerd.

Beter toezicht

De NPN is blij met dat deze afspraak, zodat er beter op kan worden toegezien dat ook producten die bijvoorbeeld vanuit het buitenland in Nederland worden verkocht, die waarschuwing voeren. Consumenten worden op die manier via de verpakking van supplementen met sint-janskruid gewaarschuwd voor interacties met geneesmiddelen. Daarnaast worden ook gebruikers van geneesmiddelen via apotheek en bijsluiter gewaarschuwd voor interactie met sint-janskruid. ‘Maar ook voor andere levensmiddels, zoals grapefruit’, voegt de NPN hier direct aan toe.

Suppletie bij geneesmiddelen

Tevens geeft de NPN aan dat ze in 2017 een project met het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) is gestart over suppletie bij geneesmiddelengebruik. Daarin denken onder andere apothekers en wetenschappers mee. Een onderdeel van het project is om interacties tussen geneesmiddelen en kruidensupplementen, waaronder sint-janskruid, actief onder de aandacht te brengen bij consumenten, huisartsen en apotheken.’

Bron: Radar en NPN
Onder redactie van: Gerda van Beek

 

 

Medicamenteus stappenplan toegevoegd in vereenvoudigde standaard

NHG-Standaard COPD geheel herzien Met een zekere regelmaat wordt de NHG-Standaard COPD herzien. In 2015 en ook in 2019 verscheen in Farma-Magazine een artikel over de herzieningen die in die jaren verschenen. De KNMP publiceerde in 2014 de richtlijn COPD en de Long Alliantie Nederland in 2016 een herziening van de Zorgstandaard COPD. Onlangs is de NHG-Standaard COPD opnieuw en geheel herzien. Dit alles betekent dat de wereld van onderzoek en zorg voor mensen met COPD voortdurend in beweging is en dat nieuwe inzichten snel hun weg vinden naar de dagelijkse praktijk. Wat zijn nu de belangrijkste veranderingen die in deze herziening van de NHG-Standaard van april 2021 zijn aangebracht? Heel kort samengevat: de verdeling van de ziektelast van 3 naar 2 niveaus, een nieuw medicamenteus stappenplan en een herzien advies betreffende verwijzing naar de fysiotherapeut. Voorts heeft de NHG een bijpassend Programma voor Individuele Nascholing (PIN COPD) gemaakt en…

Psychiater Gigi van de Loo-Neus: ‘Te snel voorschrijven ADHD-medicatie is een valkuil’

Zorgvuldige diagnostiek belangrijk bij ADHD “Huisartsen en apothekers mogen, net als andere voorschrijvers, nog alerter zijn op onterechte uitgiftes van ADHD-medicatie”, zegt kinder- en jeugdpsychiater Gigi van de Loo. “Schrijf ADHD-medicatie niet te snel voor, maar controleer eerst of de patiënt thuis nog medicatie op voorraad heeft. Studenten komen erg makkelijk aan methylfenidaat.” “Medicatie voor ADHD kan behalve door daarin gespecialiseerde psychiaters ook worden voorgeschreven door een huisarts die ervaren is in de behandeling van ADHD of een daarin gespecialiseerde praktijkondersteuner. Een valkuil is dat men deze medicatie te makkelijk voorschrijft, wat misbruik in de hand werkt”, zegt Gigi van de Loo-Neus. Zij is kinder- en jeugdpsychiater bij Karakter en manager behandelzaken van de TOPGGz gecertificeerde zorglijn Neurobiologische Ontwikkelingsstoornissen (ASS-ADHD) binnen het Universitair Centrum in Nijmegen. Ze was betrokken bij de Zorgstandaard ADHD die in 2019 uitkwam en ze geeft huisartsen en praktijkondersteuners trainingen in het voorschrijven en controleren van…

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.