Sint-janskruid: minder onschuldig dan het lijkt

Sint JanskruidSint-janskruid kan de werking van geneesmiddelen beïnvloeden. Zo kan een chemokuur daardoor wel tot 40 procent minder werkzaam worden. Consumenten worden hier onvoldoende voor gewaarschuwd, zo heeft het tv-programma Radar aangetoond. Overigens was dit probleem al lang bekend.

Sint-janskruid-preparaten zijn vrij verkrijgbaar bij de drogist. Het middel wordt verkocht als natuurlijk alternatief voor antidepressiva. Dat klinkt onschuldig, maar dat is het niet, zo blijkt uit de uitzending van Radar.

Beinvloeding op geneesmiddelen al lang bekend 

Naar aanleiding van de uitzending van Radar over sint-janskruid geeft NPN, de branchevereniging voor voedingssupplementen, in een reactie aan dat het inderdaad bekend is dat sint-janskruid de werking van geneesmiddelen kan beïnvloeden. Al in 2000 hebben vier brancheorganisaties, waaronder NPN en het ministerie van VWS, daarom vrijwillig besloten dat er waarschuwingsteksten op de verpakkingen met sint-janskruid-producten moesten komen. In 2017 is met VWS besproken om deze bindende afspraak in wetgeving vast te leggen.

Minister Bruins vermeldt naar aanleiding van de uitzending dat hij een verbod op verkoop van St.-janskruidproducten via de drogist te ver vindt gaan. Wel wil hij inderdaad een waarschuwingstekst op alle producten met sint-janskruid verplicht stellen. Daarvoor het Warenwetbesluit kruidenpreparaten moeten worden aangepast. Hij hoopt dat dit voor het eind van dit jaar is gerealiseerd.

Beter toezicht

De NPN is blij met dat deze afspraak, zodat er beter op kan worden toegezien dat ook producten die bijvoorbeeld vanuit het buitenland in Nederland worden verkocht, die waarschuwing voeren. Consumenten worden op die manier via de verpakking van supplementen met sint-janskruid gewaarschuwd voor interacties met geneesmiddelen. Daarnaast worden ook gebruikers van geneesmiddelen via apotheek en bijsluiter gewaarschuwd voor interactie met sint-janskruid. ‘Maar ook voor andere levensmiddels, zoals grapefruit’, voegt de NPN hier direct aan toe.

Suppletie bij geneesmiddelen

Tevens geeft de NPN aan dat ze in 2017 een project met het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) is gestart over suppletie bij geneesmiddelengebruik. Daarin denken onder andere apothekers en wetenschappers mee. Een onderdeel van het project is om interacties tussen geneesmiddelen en kruidensupplementen, waaronder sint-janskruid, actief onder de aandacht te brengen bij consumenten, huisartsen en apotheken.’

Bron: Radar en NPN
Onder redactie van: Gerda van Beek

 

 

Lees meer artikelen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

Persoonlijk contact is een uniek medicijn

Apotheker Joeri Beek werd met zijn apotheek in Nistelrode in het verleden twee keer uitgeroepen tot ‘Beste apotheek van Nederland’ en stond jaren in de top 10. Inmiddels staat hij aan het roer van een tweede apotheek in Heesch.

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.