Meteen naar de inhoud

Soepeler hantering BIG-registratie

Artsen en verpleegkundigen van wie de registratie in het BIG-register is verlopen na 1 januari 2018, mogen bij uitzondering weer aan de slag in de zorg. Daarvoor hoeven zij zich niet opnieuw in het BIG-register in te schrijven. De maatregel is met onmiddellijke ingang van kracht en geldt tot nader order. Deze tijdelijke maatregel geldt overigens niet voor apothekers. Daarnaast is de herregistratie-verplichting opgeschort, en wel voor álle BIG-geregistreerde zorgverleners.

Nu artsen en verpleegkundigen die vanaf 1 januari 2018 niet meer BIG-geregistreerd zijn wel aan de slag mogen, kunnen zorgorganisaties en zorginstellingen gebruik maken van hun ervaring van kennis. De inzet van extra personeel in de zorg is nu eenmaal zeer hard nodig om de corona-uitbraak zo goed mogelijk te kunnen bestrijden. De voormalig arts of verpleegkundige dient uiteraard wel bekwaam te zijn; en te beschikken over voldoende recente kennis en vaardigheden.

Herregistratie opgeschort
Daarnaast wordt de herregistratie-verplichting voor alle zogeheten artikel 3 Wet BIG-beroepsbeoefenaren tot nader order opgeschort. Dit betekent dat BIG-zorgverleners zoals apothekers, artsen en verpleegkundigen zich nu niet hoeven te herregistreren. Dat is normaal gesproken elke vijf jaar verplicht.

De maatregel voorkomt dat zorgverleners die nu hard nodig zijn worden doorgehaald in het BIG-register, waardoor ze hun bevoegdheden zouden verliezen. Door het opschorten van deze verplichting zullen zorgverleners die vanwege de uitbraak van het coronavirus niet aan de vereisten van herregistratie voldoen, niet worden geschrapt uit het register. De maatregel geldt voor iedereen die vanaf 18 maart 2020 zou moeten herregistreren en tot nader orde. 

Bron: Rijksoverheid

Lees meer artikelen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

Melden van apenpokken is verplicht

De ziekte Monkeypox, ofwel apenpokken, is aangemerkt als A-ziekte. Dat betekent dat nieuwe besmettingen of vermoedens daarvan direct moeten worden gemeld bij de GGD.

Drijfveren: Lang leve de Anderhalve!

“Overleggen, van elkaar leren, kennis delen en elkaar helpen zit in mijn bloed. Daarnaast heb ik de gelegenheid gekregen om projecten op te zetten zoals de anderhalvelijnszorg in Zuidoost Friesland”, aldus Wim Brunninkhuis

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens