Stichting pakt te hoge prijzen geneesmiddelen aan

De nieuwe stichting ‘Farma ter Verantwoording’ stelt te hoge geneesmiddelenprijzen aan de kaak. Deze stichting hecht waarde aan een eerlijke prijsvorming en distributie van geneesmiddelen en wil farmaceutische bedrijven aanpakken die te hoge prijzen vragen. De eerste zaak die de Stichting onder de loep neemt, is de prijsstelling van het medicijn chenodeoxylzuur (CDCA) voor de behandeling van de zeldzame stofwisselingsziekte cerebrotendinous xanthomatosis (CTX).

Er zijn in Nederland naar schatting 60 patiënten met CTX. CDCA wordt sinds juli 2017 door Leadiant Biosciences Ltd. in Nederland op de markt gebracht voor de behandeling van CTX. Leadiant vraagt daarvoor € 140 per capsule ofwel € 153.300 per behandeling per jaar.

Van € 300 naar € 150.000 per jaar
CDCA is goedkoop te produceren. Van 1976 tot ten minste 2008 was het in Nederland op de markt onder de merknaam Chenofalk. Dit middel kostte €0,28 per capsule. Vanaf 1999 werd het middel off label voorgeschreven voor de behandeling van CTX en bedroegen de kosten € 308 per behandeling per jaar.

In 2008 verkreeg Sigma-Tau Pharmaceuticals (later Leadiant Biosciences) de rechten op Chenofalk en haalde het product in 2015 van de markt. In 2017 keurde het Europees Geneesmiddelen Bureau Leadiant’s CDCA goed als weesgeneesmiddel voor de behandeling van CTX. Daarna keerde CDCA terug op de Nederlandse markt met een prijs die 500 maal hoger is. Omdat CDCA voor de behandeling van CTX nu een weesgeneesmiddel is, mag alleen Leadiant het geneesmiddel CDCA voor deze indicatie, gedurende tien jaar, in de Europese Unie op de markt brengen.

Onderzoek IGJ
Zorgverzekeraars wilden dit dure middel niet meer vergoeden. Het AMC heeft vervolgens CDCA korte tijd tegen kostprijs in de eigen ziekenhuisapotheek bereid. Het ziekenhuis heeft de productie in augustus 2018 echter uit voorzorg moeten stopzetten, omdat de Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) stelde dat de grondstof voor het medicijn niet beantwoordt aan de kwaliteitseisen.

Maatschappelijk onbetamelijk
“Wij vinden de handelswijze van Leadiant maatschappelijk onbetamelijk’, zegt Wilbert Bannenberg, voorzitter van de Stichting Farma ter Verantwoording. “Leadiant maakt misbruik van haar economische machtspositie. De Stichting zal daarom een handhavingsverzoek doen bij de Autoriteit Consument en Markt. Juist de ACM zou tegen deze misstanden moeten optreden.”

Stichting Farma ter Verantwoording
De Stichting Farma ter Verantwoording is 4 juli 2018 opgericht en wordt ondersteund door experts uit de medische, juridische en onderzoekswereld.

Bron: Stichting Farma ter Verantwoording
Onder redactie van: Gerda van Beek

 

 

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.
  • Nadat u op verzend klikt ontvangt u een bevestigingsmail in uw mailbox.