Stijging dure geneesmiddelen steeds groter probleem

SubsidieZorgverzekeraars en ziekenhuizen slagen er steeds beter in om lagere prijzen af te spreken voor de geneesmiddelen. Desondanks blijven de totale uitgaven aan geneesmiddelen sterk stijgen. Oorzaken daarvan zijn de toename van het aantal patiënten en de komst van nieuwe medicijnen zorgen. Naar verwachting stijgen ook de komende jaren de kosten van geneesmiddelen.

Uit voorlopige cijfers over 2017 blijkt dat de uitgaven aan dure geneesmiddelen verder groeien naar € 2,08 miljard. In 2016 was dat bedrag € 1,91 miljard. Dat betekent een groei van maar liefst 9%. Dat blijkt uit de NZa- Monitor geneesmiddelen in de medisch-specialistische zorg 2019.

De uitgaven aan dure geneesmiddelen stegen de afgelopen jaren harder dan de rest van de medisch-specialistische zorg. Zo’n 8,8 procent van de totale uitgaven aan medisch-specialistische zorg in 2017 op aan dure geneesmiddelen. Dit dreigt ten koste te gaan van andere zorg, gezien het feit dat volgens het hooflijnenakkoord de totale uitgaven aan medisch-specialistische zorg nauwelijks mag toenemen. De stijging van het aandeel van dure geneesmiddelen in de totale uitgaven in de medisch-specialistische zorg vormt een bedreiging voor de betaalbaarheid en toegankelijkheid van medisch-specialistisch zorg en daarmee voor de solidariteit.

Duurste geneesmiddelen
De stijging wordt veroorzaakt door de introductie van nieuwe, dure geneesmiddelen en de groei van het aantal patiënten. De top 3 geneesmiddelen met de hoogste totale uitgaven zijn geneesmiddelen tegen reuma (TNF-alfaremmers). De uitgaven aan deze groep geneesmiddelen dalen overigens vanwege lagere prijzen, terwijl het aantal patiënten nog steeds groeit. Van de 23 duurste geneesmiddelen zijn de gemiddelde uitgaven per patiënt per jaar meer dan € 80.000.

Onderzoek NZa
Zorgverzekeraars en zorgaanbieders maken afspraken over de totale kosten die ze in een jaar kunnen declareren. Steeds vaker worden geneesmiddelen buiten deze omzetplafonds gehouden en worden vergoed, ongeacht het aantal gebruikte geneesmiddelen. Zorgverzekeraars spreken met ziekenhuizen af om geneesmiddelen aan ziekenhuizen te vergoeden op basis van de netto inkoopprijs, zonder dat de verzekeraar de prijs kent die een ziekenhuis betaalt op geneesmiddelniveau.  Kan of moet het misschien anders? Om antwoord te kunnen geven op deze vraag gaat de NZa onderzoeken of de markt voor geneesmiddelen in de medisch-specialistische zorg beter kan worden ingericht.

Reactie Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen
De Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen plaatst in haar reactie op de Monitor een aantal kritische kanttekeningen. Ze vindt dat dat de Monitor een onevenwichtig beeld schetst, door de eenzijdige focus op de bruto bedragen die ziekenhuizen aan geneesmiddelen uitgeven.

Duizenden patiënten met bijvoorbeeld kanker, reuma of een zeldzame ziekte hebben baat bij de nieuwe geneesmiddelen. Daarbij: de inzet van innovatieve geneesmiddelen in ziekenhuizen betreft steeds vaker genezende therapieën. Dat bespaart op termijn veel zorgkosten. “Natuurlijk is er druk op het medicijnbudget van ziekenhuizen. Maar we kunnen beter nieuwe, baanbrekende geneesmiddelen introduceren dan patiënten in de kou laten staan”, stelt directeur Gerard Schouw vast.

Bovendien is er te weinig oog voor de besparingen die op medicijnen worden gerealiseerd, onder meer doordat patenten vervallen, schrijft de Vereniging. Dat zorgt bij Nederlandse ziekenhuizen voor besparing van honderden miljoenen euro’s. Die bedragen zijn niet verwerkt in de NZa-cijfers. Daarbij: de dure geneesmiddelen zijn slechts een klein deel van het totaal aantal medicijnen. Gemiddeld kost een geneesmiddel in ons land minder dan een euro per stuk. En de totale medicijnuitgaven per inwoner zijn in Nederland € 376 per jaar. Dat is fors lager dan het Europese gemiddelde van € 604.

 

Bron: NZa en Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen

Lees meer artikelen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

Persoonlijk contact is een uniek medicijn

Apotheker Joeri Beek werd met zijn apotheek in Nistelrode in het verleden twee keer uitgeroepen tot ‘Beste apotheek van Nederland’ en stond jaren in de top 10. Inmiddels staat hij aan het roer van een tweede apotheek in Heesch.

Het duurzame perspectief van Orion Pharma

Duurzame groei, ‘building well-being’ voor de patiënten en werknemers, spelen belangrijke rollen in de bedrijfsfilosofie van Orion Pharma. Een interview met Country manager Benelux: Stephan Van Nieuwenhove.

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.