It takes two to tango

FarmaMagazine - Bastiaan Witvliet 578 x 420Alle problemen in een klap opgelost: de apotheker in dienst van de huisartsenpraktijk. Met de apotheker halen huisartsen een specialist in huis. Zo wordt die medicatiebeoordeling eindelijk wel een succes. De apotheker blij met de erkenning, de patiënt blij want die heeft nu een apotheker tegenover zich die praat en hem wel begrijpt. En de zorgverzekeraar vindt het ook een prima plan, Bas.

Je doelt op de proef van clinical pharmacist Anne Leendertse, Niels? Zet tien speciaal opgeleide apothekers in evenveel huisartsenpraktijken, laat die klusjes in opdracht van de huisartsen doen en schuif de rekening van zeven ton door naar Achmea. Opgelost. In alle ernst: dit model heeft een kans van slagen. Maar iets fundamenteels rond deze nieuwe relatie huisarts en apotheker knelt wel heel erg: de apotheker wordt van een soort ondergewaardeerde opdrachtnemer in een klap een volwaardige collega van de huisarts.

Ik begrijp je punt, Bas. De apotheker in dienst van de huisarts laat in een keer zijn legitimatie los en geeft zich over aan de grillen van de huisarts. Zo komt er een einde aan het domeindenken. Maar dan wel eenzijdig.

Dat bedoel ik, Niels. De huisarts neemt de apotheker volledig op in zíjn domein. Een dergelijke eenzijdige overname is toch helemaal niet nodig? In deze tijd van Skype, WhatsApp en e-learning is het toch veel eenvoudiger om alle openbare apothekers bij te scholen tot clinical pharmacist? Een pratende, communicatieve apotheker, zeg maar. Die kan zich dan bezighouden met logistiek en met farmacotherapie 2.0. Geen nieuw model introduceren, maar een bestaand model aanpassen.

Ik zie het helemaal voor me Bas! Succesvol samenwerken in de eerste lijn vraagt om begrip en inzicht in elkaars expertise en werkwijze. Dat maakt de proef van Anne Leendertse ook zo fascinerend.

Als zij inderdaad aantoont dat een bijgeschoolde en pratende apotheker de farmacotherapeutische behandeling veiliger, doelmatiger en goedkoper maakt, dan wordt het tijd dat huisartsen en apothekers hun oude domeindenken nu eindelijk eens ritueel verbranden en samen een innovatieve kwaliteitsslag maken. Pak jij de aansteker alvast, Niels?

 

Piep-piep hallo!

“Piep-piep hallo, piep-piep hallo! Op zijn koppie staat een eierdop”. Zing eens mee, Bas. Je kent je klassiekers toch wel? Piep-piep nou!

Vliegende impact

Column Maayke Fluitman – Eén zwaluw maakt nog geen zomer, kan één vleermuis een nieuw tijdperk inluiden? #Maayke_Fluitman

Nieuwe realiteit

Column #Bastiaan_Witvliet en #Niels_van_Haarlem – Heerlijke tijden voor de sportliefhebber, Bas! EK-voetbal, Tour de France, Wimbledon en de Olympische Spelen. Ik kan ervan genieten. Die spanning, de beleving! Allemaal te volgen op de televisie. Alsof ik er zelf bij ben.