Telegraaf: Apothekers herstellen 243.000.000 fouten van artsen

Bastiaan_Witvliet_FarmaMagazineHeb je het ook gelezen in de Telegraaf vanmorgen, Niels? Op de  voorpagina: Apothekers hebben 243.000.000 fouten van artsen verbeterd. En dus levens gered. Alleen al in het eerste half jaar. Alleen al door de recepten te beoordelen. En fouten daaruit te halen. Vanavond opende het Journaal ook al met dit nieuws.

Ja, wat een nieuws, Bas! Die chronische patiënt uit Eibergen was bijna in tranen toen hij staand voor de plaatselijke slager in het winkelcentrum snikkend in de camera zei: “Dankzij de apotheker sta ik hier nog. Hoe ze het doen weet ik niet, maar als die apotheker niet had opgelet en het medicijn dat mijn huisarts had voorgeschreven aan mij had gegeven dan had ik nu geen verse worst kunnen halen. Mijn apotheker, mijn held.” En dan die voice over die in dramatische toon vertelt dat apothekers dagelijks levens redden door iedere dag nauwgezet controles uit te voeren.

En tot slot de woordvoeder van de KNMG die met droge ogen vertelt dat artsen moeten kunnen vertrouwen op de kennis van de apothekers. Ik zie de jongens en meisjes van de KNMP in hun Haagse bolwerk al glimmen: onze achterban houden we niet in de hand, onze voorzitter pakt zijn biezen, maar ons werk heeft toch iets opgeleverd. Even de voorzitter van ZN bellen voor een goed gesprek over het tarief.

Genoeg gedroomd, Bas. Tijd om wakker te worden. Deze kop heeft nooit in de Telegraaf gestaan omdat het verhaal nooit is verteld. Het zou wat zijn als apothekers meer op de voorgrond treden. Niet door te roepen dat ze zo nodig zijn, dat hun werk van toegevoegde waarde is. Maar door de feiten te laten spreken.

Dat bedoel ik, Niels. Laat de KNMP – of wie dan ook – nu eens echt aantonen dat apothekers levens redden. Gewoon door de feiten te laten spreken. De macht van de grote getallen. En te laten zien dat de beroepsgroep keihard fouten van voorschrijvers herstelt. En daarmee levens redden. Dan moeten we wel lef tonen. En eindelijk eens afstappen van het idee dat we kost wat kost de voorschrijver maar te vriend moeten houden.
Zal ik de Telegraaf alvast bellen?

Bastiaan Witvliet, hoofdredacteur
Niels van Haarlem, redacteur

 

 

Lees meer artikelen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

Trots op apotheker en huisarts

Daar ligt ie dan, Kiezen voor Houdbare Zorg. Mensen, middelen en maatschappelijk draagvlak, de blauwdruk voor de herinrichting van het zorglandschap.

Your wish is my…

Innovatie kent meerdere definities en roept verschillende associaties op. Maar altijd is de mens de drijvende kracht erachter. Met onze opponerende duimen slagen we erin voor iedere vraag een oplossing te creëren.

Tissues

Zowel thuis als in de praktijk kan ik niet zonder tissues. Thuis is het ideaal voor de snottebellen van de kleintjes en het morsen aan tafel.

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.