Terugbetaling aan MS-patiënten voor gebruik Fampyra

Biogen heeft een terugbetalingsregeling opzet. Patiënten kunnen, met terugwerkende kracht, direct een aanzienlijk deel van de aanschafkosten van het MS-geneesmiddel Fampyra via declaratie terugkrijgen van Biogen. Dit is het resultaat van een aantal gesprekken die minister Bruno Bruis van Medische Zorg heeft gevoerd met de Biogen, de fabrikant van Fampyra.

Dat heeft Bruins laten weten aan de Tweede Kamer. Bruno Bruins: ‘Ik ben Biogen erkentelijk voor hun constructieve opstelling. Door patiënten in de tussentijd financieel te compenseren blijft het middel voor deze groep beschikbaar.’ De regeling die nu wordt aangeboden, is een goed voorbeeld van het nemen van maatschappelijke verantwoordelijkheid. Fampyra kost nu per maan 128 euro. Door de gedeeltelijke terugbetaling van de farmaceut wordt dat nu 50 euro.

Onderzoek naar effectiviteit
Van de 17.000 MS-patiënten kregen ongeveer 2.000 patiënten het middel de afgelopen jaren in een onderzoeksetting. Binnen dat onderzoek is de effectiviteit van het middel volgens het Zorginstituut nog onvoldoende aangetoond. Met steun van het Zorginstituut bekijken de fabrikant en neurologen op dit moment of er op basis van beschikbare data kan worden bepaald of de pakketwaardigheid voor een nauwkeurig omschreven groep patiënten wel kan worden aangetoond. Dit proces duurt naar verwachting nog een half jaar. Bruno Bruins deed vorige maand een beroep op Biogen om het middel in de tussentijd ter beschikking te stellen aan patiënten.

Voorwaarden terugbetalingsregeling
De terugbetalingsregeling loopt van 1 januari 2019 t/m de datum van de voorziene pakketuitspraak van het Zorginstituut, en maximaal t/m 31 augustus 2019. De eigen betaling van patiënten voor een verpakking van vier weken wordt daarmee substantieel teruggebracht. Deze regeling is van toepassing op de groep patiënten die eerder ook in aanmerking kwam voor gratis verstrekking tussen april en december 2018.

Daarnaast heeft Biogen aangeboden dat, alleen als Fampyra na de herbeoordeling door het Zorginstituut wordt opgenomen in het verzekerde pakket, zij op dat moment met terugwerkende kracht ook de resterende eigen betaling aan alle patiënten zal terugbetalen. Patiënten krijgen in dat geval dus de volledige aanschafkosten gedekt, met uitzondering van de btw en de afleverkosten van de apotheek. Patiënten worden nog deze maand geïnformeerd over de uitwerking van de terugbetalingsregeling van Biogen.

Bron: Rijksoverheid

 

 

Lees meer artikelen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

Persoonlijk contact is een uniek medicijn

Apotheker Joeri Beek werd met zijn apotheek in Nistelrode in het verleden twee keer uitgeroepen tot ‘Beste apotheek van Nederland’ en stond jaren in de top 10. Inmiddels staat hij aan het roer van een tweede apotheek in Heesch.

Het duurzame perspectief van Orion Pharma

Duurzame groei, ‘building well-being’ voor de patiënten en werknemers, spelen belangrijke rollen in de bedrijfsfilosofie van Orion Pharma. Een interview met Country manager Benelux: Stephan Van Nieuwenhove.

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.