Inzetten op therapietrouw blijft het devies bij de behandeling van osteoporose en een hoog fractuurrisico. Daarnaast is intensievere screening nodig; nog lang niet alle mensen boven de vijftig krijgen na een eerste fractuur een botscan aangeboden. Bij gebruik van denosumab geldt een belangrijke waarschuwing: ondoordacht stoppen geeft risico op wervelfracturen. De therapietrouw bij orale bisfosfonaten is nog steeds slecht. “Ongeveer de helft van de patiënten stopt binnen een jaar”, zegt dr. Renate de Jongh, internist-endocrinoloog en specialist metabole botziekten aan het Amsterdam UMC. “Sommige patiënten willen er zelfs niet eens aan beginnen. Angst voor bijwerkingen of twijfel over de werking weerhoudt hen ervan. Therapie-ontrouw is nu eenmaal een veel voorkomend probleem bij preventieve medicatie. Apothekers en huisartsen kunnen met voorlichting en bewaking van therapietrouw met hun registratiesystemen een belangrijke rol spelen in de zorg voor osteoporosepatiënten.” Uit onderzoek is bijvoorbeeld gebleken dat een regelmatige herinnering de therapietrouw verhoogt naar zo’n…
“Therapietrouw bij osteoporose absoluut het belangrijkste’’
Lees meer artikelen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

Goed Gebruik Geneesmiddelen bestaat 10 jaar
Het tienjarig bestaan van het ZonMw-programma Goed Gebruik Geneesmiddelen heeft naast een evaluatie en een korte video een informatief digitaal magazine opgeleverd.

Denk mee over concept-Besluit elektronische gegevensuitwisseling in de zorg
T/m 14 juli kan iedereen reageren op het concept Besluit elektronische gegevensuitwisseling in de zorg (Begiz). De Begiz heeft gevolgen voor huisartsen en apothekers.

Bij DOAC’s is voorschrijven op maat nodig
Doseringen die niet passen bij de indicatie, onderdoseringen en voorschrijffouten: geregeld gaat het mis bij het voorschrijven van DOAC’s, zo blijkt uit een studie die recent is gepubliceerd in het European Journal of Clinical Pharmacology.