Thuismedicatie in ziekenhuis voorkomt verspilling

Iedereen kent het gegeven. Patiënten die voor ziekenhuisopname al medicijnen gebruiken, krijgen in het ziekenhuis dezelfde geneesmiddelen opnieuw voorgeschreven. De oude pillen moeten zij thuislaten. Verlaat een patiënt het ziekenhuis, dan worden de resterende medicijnen op dit moment nog vernietigd. Deze mogen niet worden hergebruikt. Als patiënten hun medicijnen die ze thuis gebruiken, in het ziekenhuis ook nemen, levert dat een besparing op van zo’n 300 miljoen, zo blijkt uit onderzoek van hetRadboudumc.

Je eigen, vertrouwde medicatie gebruiken in het ziekenhuis. Veel patiënten willen dat, maar het gebeurt dus niet. Momenteel is het zo dat patiënten, zodra zij in het ziekenhuis behandeld worden, geen gebruik meer kunnen maken van de medicijnen die zij al in huis hebben. In plaats daarvan moeten patiënten worden ‘omgezet’ naar vervangende medicijnen die via het ziekenhuis verstrekt worden.

Forse besparing
Wanneer ‘doorslikken’ wettelijk mogelijk wordt gemaakt, kunnen patiënten de eigen medicatie blijven gebruiken. Het Radboudumc doet hier onderzoek naar. Volgens de onderzoekers kan dat de verspilling van medicijnen in het ziekenhuis omlaag brengen met zo’n liefst 40%. Dit levert niet alleen voordelen op voor patiënten en zorgverleners, maar kan de maatschappij ook 300 miljoen euro besparen.

Gezamenlijke aanpak
Zorgverzekeraars Nederland vindt dit een interessant gegeven. “Medicijnverspilling is ook zorgverzekeraars een doorn in het oog”, aldus Petra van Holst, algemeen directeur ZN. “Het onderzoek van Radboudumc laat zien dat er nog een wereld te winnen is, wij gaan daarom graag in gesprek met de onderzoekers. Er is een gezamenlijke aanpak tegen de verspilling van medicijnen nodig.”

Lees hier het artikel van De Gelderlander over het onderzoek van het Radboudumc.

Bronnen: De Gelderlander en ZN

De zorg in de miljoenennota

Voor de zorg is er komend jaar 92,7 miljard beschikbaar, ruim 4,5 miljard meer dan begroot voor 2020. Wat zijn de belangrijkste extra bestedingen?