Meteen naar de inhoud

Toegenomen vertrouwen in medicijnen en vaccins

Nederlanders hebben groot vertrouwen in hun medicijnen. Ze geven daarvoor een rapportcijfer 8,2. Die hoge score komt mede omdat ze ook veel vertrouwen in artsen en apothekers hebben, die ze zien als betrouwbare informatiebron.

Dit blijkt uit onderzoek dat Nivel in opdracht van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) uitvoerde. Het vertrouwen in medicijnen in het algemeen en in medicijnen die verkrijgbaar zijn zónder recept is eveneens groot. De volgende factoren zijn het meest van invloed op het vertrouwen: de werkzaamheid van het medicijn, de mate waarin men goed wordt geïnformeerd door de zorgverlener en de eerdere ervaringen met de werking van het medicijn. Het vertrouwen in medicijnen te koop via internet krijgt het laagste rapportcijfer: een 4,7.

Vertrouwen in vaccins
Wat betreft het vertrouwen in vaccins geeft de Nederlandse bevolking een 7,8. Coronavaccins krijgen een 6,8. Bijwerkingen worden het meest genoemd als factor die het vertrouwen in vaccins laten afnemen. Een kwart van de respondenten geeft aan dat bijwerkingen geen invloed hebben op de score.

Alle uitkomsten beter
Opvallend is dat alle uitkomsten beter zijn dan die van hetzelfde onderzoek in 2018, ondanks de coronacrisis, medicijntekorten en toegenomen desinformatie. Er is ook meer vertrouwen in de medicijnvoorziening en het systeem eromheen. Berichten in de media hebben een minder grote invloed op de uitkomst. Ten opzichte van 2018 gaven in 2022 meer mensen aan dat de werkzaamheid van het medicijn, de informatie van de zorgverlener en de prijs van het medicijn veel tot redelijk van invloed is op het vertrouwen dat zij in medicijnen hebben.

Bron van informatie
Als bron van informatievoorziening worden allereerst de arts en apotheker genoemd. In hen is het vertrouwen het grootst. De bijsluiter is de enige schriftelijke bron die veel vertrouwen geniet: 80 procent geeft dit in 2022 aan, terwijl dit in 2018 nog 70 procent was. Daarentegen heeft men weinig vertrouwen in informatie op internet (20 procent) en sociale media (2 procent).

Over het onderzoek
Voor het onderzoek vulden 1.059 panelleden (respons 53 procent) van het Consumentenpanel Gezondheidszorg van Nivel een online vragenlijst in. Er is een weging toegepast zodat de resultaten representatief zijn voor leeftijd en geslacht voor de Nederlandse bevolking van 18 jaar en ouder. Een pdf-versie van het rapport Vertrouwen van burgers in medicijnen en vaccins anno 2022 staat (rechts) op de Nivel-website.

Foto: Freepik

Lees meer artikelen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens