Meteen naar de inhoud

Toename psychofarmaca bij jonge vrouwen

De coronapandemie heeft ook een toename van sombere gevoelens tot gevolg gehad. Tijdens de tweede lockdown, begin 2021, nam het voorschrijven van geneesmiddelen tegen angst en depressie bij jongeren toe. Inmiddels is er nog steeds sprake van meer voorschrijvingen van deze middelen bij jonge vrouwen. Dit blijkt uit de derde meting van het Nivel naar voorschrijvingen van psychofarmaca in coronatijd.

Tijdens de tweede lockdown (najaar 2020-voorjaar 2021) kregen zowel jonge mannen als jonge vrouwen gemiddeld vaker een antidepressivum voorgeschreven dan in 2019. Deze stijging zette in het eerste half jaar van 2022 door onder jonge vrouwen, terwijl de trend onder jonge mannen stabiliseerde. Dit is in lijn met eerdere bevindingen van het Nivel, namelijk dat jonge vrouwen in 2021 vaker de huisarts bezochten met depressieve gevoelens en angst. Voor andere leeftijdsgroepen zijn geen grote veranderingen te zien in voorschrijven krijgen van psychofarmaca tijdens coronapandemie.

Monitor
De coronamaatregelen hebben grote gevolgen voor ons dagelijks leven gehad, denk bijvoorbeeld aan de verplichte sociale isolatie. Kennelijk hebben vooral jongeren hier extra hinder van ondervonden. Met de ‘Geneesmiddelenmonitor in coronatijd’ monitort het Nivel het voorschrijven van verschillende geneesmiddelen door huisartsen tijdens de coronapandemie.

Onder redactie van: Gerda van Beek

Lees meer artikelen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens