Trots op apotheker en huisarts

Daar ligt ie dan, Kiezen voor Houdbare Zorg. Mensen, middelen en maatschappelijk draagvlak, de blauwdruk voor de herinrichting van het zorglandschap. Als de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid een advies geeft, dan liggen er ook meteen 414 pagina’s.

Het is nu of nooit. Dit is het moment. Nu moet het gebeuren, zo is de teneur.
Nu loop ik al even mee en bij ieder rapport en advies dat gaat over de toekomst van de zorg worden deze grote woorden geroepen.

Grote verschil met alle andere rapporten is dat het advies verschijnt midden in de coronapandemie. Nou ja, we dachten dat we het allemaal een beetje achter de rug hadden, maar dat is nog lang niet het geval. Als corona iets heeft aangetoond is dat ons land en de zorg niet bepaald zijn voorbereid op een pandemie. En geen aantrekkelijke sector meer is om in te werken. Zorgmedewerkers verlaten massaal het ziekenhuis. In pak ‘m beet Zeeland is er geen huisarts te vinden voor een praktijk, apothekers moeten alle zeilen bijzetten om assistentes achter de balie te krijgen.

Er moeten dus keuzes gemaakt worden, zo stelt Marianne de Visser, prominent lid van de WRR, voormalig medisch specialist, hoogleraar en trekker van dit rapport. Niet pappen en nathouden, maar ingrijpen. En het is aan de politiek om dat te doen, zo stelt zij in deze editie.

Dat ingrijpen gaat waarschijnlijk voorbij aan de eerste lijn. Wie op zoek gaat naar de huisarts en de apotheker in het rapport moet wel heel goed zoeken. De huisarts staat er tienmaal in en de apotheker maar liefst twee maal. Niet zo verwonderlijk, want de grote knelpunten zitten nu eenmaal in de ouderenzorg, de jeugdzorg en de GGZ, de grootgebruikers in de begroting van VWS die richting de 100 miljard op jaarbasis gaat. De farmaceutische zorg, dat wat apotheker en huisarts bindt, is hiermee vergeleken klein bier.

Klein bier dat wel goed smaakt. Marianne de Visser toont zich vol lof over de twee kompanen in de farmaceutische zorg. “Koester de huisarts, we mogen er waanzinnig tros op zijn. Dat geldt ook voor de apothekers.”

En waarom dan wel? Trots op de huisarts, want die stuurt slechts zes procent van de patiënten door naar het ziekenhuis.

En trots op de apotheker want – en daar komt ie: “Het preferentiebeleid is uitermate succesvol geweest, met dank aan de apotheker.”

Nou, apothekers, dan weten jullie weer waarom de maatschappij zo trots op je is…


Niels van Haarlem, redacteur | Voorwoord FarmaMagazine november 2021

Lees meer artikelen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

Your wish is my…

Innovatie kent meerdere definities en roept verschillende associaties op. Maar altijd is de mens de drijvende kracht erachter. Met onze opponerende duimen slagen we erin voor iedere vraag een oplossing te creëren.

Tissues

Zowel thuis als in de praktijk kan ik niet zonder tissues. Thuis is het ideaal voor de snottebellen van de kleintjes en het morsen aan tafel.

Mag het een onsje minder?

De eerstelijns zorgverleners volgen braaf de richtlijn cardiovasculair risicomanagement en geven standaard 40 mg simvastatine, aldus Wittekoek.

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.