Naar schatting waren er in 2018 in Nederland 613.800 mensen met COPD (dat wil zeggen chronische bronchitis en/of emfyseem) van wie er ruim 6800 overleden. De sterfte aan COPD is in Nederland hoger dan het gemiddelde in de EU. In datzelfde jaar kwamen er 27.100 nieuwe patiënten met emfyseem en 10.300 met chronische bronchitis bij. Anders gezegd, het aantal nieuwe gevallen (incidentie) van chronische bronchitis was 0,5/1000 mannen en 0,7/1000 vrouwen en van emfyseem 1,6/1000 mannen en 1,6/1000 vrouwen. In de top tien van ziekten met de grootste ziektelast in de Nederlandse bevolking neemt COPD de vierde plaats in. Op grond van demografische ontwikkelingen zal in de periode 2015 – 2040 het absolute aantal mensen met COPD stijgen met 36% (44% voor mannen en 28% voor vrouwen). Elke huisarts en elke apotheker heeft dus te maken met de zorg voor patiënten met COPD en het is daarom van groot belang…
Twee of drie middelen bij de behandeling van COPD?
Lees meer artikelen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

Stimuleringsregeling E-health Thuis heropend
De Stimuleringsregeling E-health Thuis (SET) is voor e-health-toepassingen die ondersteuning of zorg thuis faciliteren. Subsidieaanvraag is mogelijk tot eind december van dit jaar.

Subsidie voor opleidingsprojecten in de zorg
Er is subsidie voor opleidingstrajecten gericht op instroom, behoud en omscholing van personeel in de zorgsector. Pro forma aanvragen moeten vóór 21 augustus zijn ingediend.

Alarmfase voor apenpokken
De WHO heeft Monkeypox, ofwel apenpokken, aangemerkt (als ‘internationaal gevaar voor de volksgezondheid’. De ziekte verspreidt zich in gebieden waar het eerder niet voorkwam.