Meteen naar de inhoud

Twee Wegwijzers: Bekostiging digitale zorg en Innovatie & preventie

Financiering van digitale zorg is niet eenvoudig. Dat geldt ook voor bekostiging van innovaties en preventie. De NZa heeft daarom recent twee nieuwe Wegwijzers uitgebracht.

De NZa heeft recent twee nieuwe wegwijzers uitgebracht, gericht op de eerste lijn. Namelijk voor bekostiging digitale zorg, waaronder digitale huisartsenzorg. En financiering van innovatie en preventie in de eerstelijnszorg. Lees over de mogelijkheden en maak er gebruik van.

‘Digitale zorg kan een positieve bijdrage leveren aan de maatschappij en aan een betere gezondheid van mensen. De NZa stimuleert daarom digitale zorg als integraal onderdeel van passende zorg’, zo schrijft de NZa in haar intro van de Wegwijzer digitale zorg.

Digitale zorg
In de Wegwijzer wordt ingegaan op het begrip ‘digitale zorg’, wat valt daaronder? Welke prestaties en tarieven zijn er voor digitale zorg en wie bepaalt of iets wordt vergoed en wanneer? De Wegwijzer gaat in op de drie segmenten in de huisartsenzorg, omdat er in ieder segment mogelijkheden zijn voor bekostiging van digitale zorg. Daarnaast is er het meekijkconsult, het triageconsult op afstand op een huisartsenpost, de prestatie teledermatologie en de prestatie zorgvernieuwing e-health. Ter verduidelijking bevat de Wegwijzer een aantal goede voorbeelden.

Innovatie en preventie
Dan is er de Wegwijzer innovatie en preventie in de eerstelijnszorg. Het doel van deze Wegwijzer is om inzichtelijk te maken op welke manier preventie en innovatie kan worden bekostigen. Het document vermeldt alle bekostigingsopties in de eerstelijnszorg. De wegwijzer is bedoeld voor iedereen met een idee voor een innovatie, voor interventies die de gezondheid bevorderen, en voor preventie ter voorkoming van meer zorg. Dat kunnen zorgaanbieders zijn, zorgverzekeraars, maar ook innovators die nog niet eerder binnen de zorgsector actief zijn geweest.
Deze Wegwijzer is interactief en bevat een omvangrijke toelichting over wet- en regelgeving van de zorg, financiering, rol NZa enz. Ofwel: veel basisinformatie, specifiek voor nieuwkomers. Voor zorgverleners zijn vooral de hoofdstukken ‘regels en bekostiging’ en de ‘bekostigingsopties’ van belang. Het document toont tegelijk duidelijk aan hoe onvoorstelbaar ingewikkeld de regels en financiering van de Nederlandse gezondheidszorg in elkaar steken. 

Onder redactie van: Gerda van Beek

Lees meer artikelen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

Drijfveren: Lang leve de Anderhalve!

“Overleggen, van elkaar leren, kennis delen en elkaar helpen zit in mijn bloed. Daarnaast heb ik de gelegenheid gekregen om projecten op te zetten zoals de anderhalvelijnszorg in Zuidoost Friesland”, aldus Wim Brunninkhuis

Column Niels van Haarlem: Techno

logie en de zorg. Er zijn succesvollere combinaties voor te stellen. Zo’n negen jaar terug verscheen de eerste e-health monitor. Deze barometer geeft aan hoe digitale zorg zich ontwikkelt.

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens