Uitstel STIP-subsidieronde

SubsidieDe GGG Raad (Goed Gebruik Geneesmiddelen) heeft op advies van de STIP-commissie besloten het openen van een nieuwe STIP-subsidieronde maximaal een jaar uit te stellen. ZonMw heeft reeds drie STIP-subsidierondes uitgezet, waarin waardevolle projecten zijn gehonoreerd. Maar er moet meer aandacht komen voor de implementatie.

STIP staat voor Stroomlijning Indicatie Processen, maar de afkorting wordt nooit voluit gebruikt. Een STIP-ronde is specifiek bedoeld voor farmacotherapeutische projecten gericht op een breed onderkend probleem uit de praktijk. Bijvoorbeeld projecten met betrekking tot het toegankelijk maken en toepassen van kennis in de praktijk, praktijkverbeterprojecten of verbetering van de organisatie en/of kwaliteit van de (farmacotherapeutische) zorg. Het is nadrukkelijk van belang dat dergelijke projecten kennis oplevert die bijdraagt aan de landelijke implementatie van oplossingen voor de betreffende knelpunten in de zorg.

Implementatie beter vormgeven
De commissie is van mening dat in de afgelopen drie subsidierondes waardevolle projecten zijn gehonoreerd, gericht op het toegankelijk maken en toepassen van kennis in de praktijk. Desondanks is de commissie van opvatting dat implementatie in de projecten beter moet worden vormgegeven.
Het uitstel van de volgende STIP-ronde noemt de commissie nodig om inzicht te krijgen hoe het toewerken naar daadwerkelijke implementatie prominenter kan terugkomen in de voorstellen en dus in de projecten. Per aanvraag is een probleemanalyse nodig: waarom lukt implementatie wel of juist niet? Wie kunnen implementatie vormgeven, wie moet minstens worden betrokken? En wat is daarvoor nodig?

Antwoorden op aantal vragen

De commissie wil graag analyseren waardoor dit onvoldoende in de aanvragen terugkomt. Hierin zouden in ieder geval de volgende vragen moeten worden beantwoord:

  • Kunnen de gewenste projecten via een bottom-up procedure worden verkregen of moet dit gerichter worden uitgezet?
  • Hoe kunnen aanvragers worden bereikt die ervaring hebben met implementatie?
  • Wat moet in de kaders en voorwaarden van de ronde worden aangepast om passende voorstellen te krijgen?
  • Hoe kunnen we aanvragers begeleiden in het opzetten van praktijkgerichte projecten en implementatieplannen en begeleiden gedurende de trajecten?

    Vervolg in zomer 2018

    De komende periode wordt gebruikt om deze informatie te verkrijgen. Dit vormt input voor een volgende STIP-ronde die uiterlijk in de zomer van 2018 wordt opengesteld.

    Onder redactie van: Gerda van Beek

 

Lees meer artikelen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

Persoonlijk contact is een uniek medicijn

Apotheker Joeri Beek werd met zijn apotheek in Nistelrode in het verleden twee keer uitgeroepen tot ‘Beste apotheek van Nederland’ en stond jaren in de top 10. Inmiddels staat hij aan het roer van een tweede apotheek in Heesch.

Het duurzame perspectief van Orion Pharma

Duurzame groei, ‘building well-being’ voor de patiënten en werknemers, spelen belangrijke rollen in de bedrijfsfilosofie van Orion Pharma. Een interview met Country manager Benelux: Stephan Van Nieuwenhove.

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.