Meteen naar de inhoud

Uitzonderingen op de mondkapjesplicht

Vanaf 1 december geldt in Nederland in publieke binnenruimtes voor iedereen een mondkapjesplicht. Met uitzondering voor mensen die vanwege hun beperking geen mondkapje kunnen dragen. Bijvoorbeeld vanwege een gezichtsaandoening, mensen met een longaandoening, of mensen met een psychische handicap die ernstig ontregeld raken van het dragen van een mondkapje. Huisartsen hoeven daartoe voor hun patiënten geen verklaring af te geven, aldus de LHV.

Iemand moet zélf aantonen waarom hij in aanmerking komt voor uitzondering van de mondkapjesplicht.  Medewerkers van politie, boa’s, maar ook personeel van een winkel of van een OV-bedrijf kunnen vragen om dat aannemelijk te maken. Dat kan bijvoorbeeld met een briefje van een (huis)arts, behandelaar of instelling.

Geen verklaring van de eigen huisarts

Echter: de LHV heeft meermaals aan de overheid laten weten en blijft nog steeds benadrukken dat (huis)artsen geen verklaringen over hun eigen patiënten afgeven. Dit zoals de afspraak is, ook vermeld op de site van de KNMG. Een behandelend arts mag geen geneeskundige verklaring afgeven over eigen patiënten.

Gratis vrijstellingskaart

Bij controle is overigens niemand niet verplicht om medische gegevens te laten zien. Het kan uiteraard wel, als iemand dat zelf wilt. Anders moet de persoon andere manier gebruiken om aan te tonen dat hij onder de uitzondering valt. Zo is er inmiddels een kaartje voor mensen die vanwege ziekte of beperking geen mondkapje dragen. Dat kaartje en de toelichting op het gebruik daarvan is te vinden op de website van Vilans. Dit kaartje is gratis. En jawel: helaas zijn er inmiddels ook bedrijven actief die zogenaamde vrijstellingskaarten verkopen. Oplichters dus, want voor het door cliëntenorganisaties ontwikkelde kaartje hoeft niet te worden betaald.

Lees meer artikelen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens