VAL Apotheek Panacee beste van Nederland

Top10De in het Noord-Limburgse Grubbenvorst gevestigde apotheek van mevrouw Baggen en haar zeven medewerkers, is in het Onderzoekprogramma Kwaliteit Apotheken van AMP als beste van Nederland beoordeeld. In 2012 werd deze apotheek al een keer derde.

In 2014 hebben 823 apotheken deelgenomen aan het Onderzoekprogramma Kwaliteit Apotheken van AMP en Tevreden.nl. Ze zijn zes keer benaderd door ‘mystery guests’ die zich voordoen als alledaagse cliënt/patiënt van de apotheek en in die hoedanigheid het zorgproces van de apotheek doorlopen. Zij doen dit aan de hand van vooraf opgestelde scripts en gevalideerde evaluatieformulieren. Per onderzoek registreert de mystery guest de prestatie van de apotheken op circa 40 items, verdeeld over drie secties: (1) bejegening, (2) probleemanalyse en voorlichting wn (3) advisering en verstrekking. De waarnemingen van de mystery guests worden getoetst aan de voor apotheken geldende vakinhoudelijke beroepsnormen en -standaarden.

De thema’s van 2014
Ook in 2014 stonden zes farmaceutische onderwerpen in the picture. Begin 2014 was dat een casus over een kind met pseudokroep. Hierna was er een casus met hoofdpijn veroorzaakt door medicatie over gebruik. Vervolgens werd men geconfronteerd met een patiënt met hooikoorts. Voor de zomervakantie werden de apotheken bezocht voor advies over voetschimmel. Na terugkomst van de vakantie was er een casus waarin werd gevraagd om een advies over de voedingssupplementen Vitamine D en Calcium. De laatste casus in 2014 betrof een reisadvies voor een ouder echtpaar. In alle casussen zaten ‘addertjes onder het gras’ waar de apotheek alleen met goed doorvragen achter kon komen. Soms moest er rekening gehouden worden met de leeftijd van de gebruiker(s) en in andere gevallen was er sprake van het gebruik van andere medicijnen die een interactie konden hebben met het zelfzorgproduct waarnaar gevraagd werd.

De top-10 van 2014
1.  VAL Apotheek Panacee – Grubbenvorst
2.  Apotheek ’t Hooge Zand – Hoogezand
3.  Schalkwijk Apotheek – Haarlem
4.  Apotheek Balkbrug – Balkbrug
5.  Alphega apotheek Kattenbroek – Amersfoort
6.  Apotheek Smilde – Smilde
7.  BENU Apotheek de Pelikaan – Bunschoten
8.  Apotheek Slangenbeek – Hengelo
9.  Alphega apotheek Kromme Rijn – Bunnik
10.  Apotheek Ermel Gezondheidscentrum – Ermelo

Meer lezen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

Overzicht inhalatoren helpt huisarts bij inhalatorkeuze

Het NHG heeft overzichten gepubliceerd van inhalatoren die gebruikt kunnen worden bij astma en COPD. Deze tabellen zijn een aanvulling op de behandelstappenplannen uit de recente herziene NHG-Standaarden Astma bij volwassenen en COPD. Huisartsen kunnen deze tabellen gebruiken als keuzehulp bij het voorschrijven van een inhalator. “Onder huisartsen was er duidelijk behoefte aan een overzicht van inhalatoren”, zegt Zamire Damen, niet-praktiserend huisarts en senior wetenschappelijk medewerker bij het NHG. Er zijn veel inhalatoren op de markt voor de behandeling van astma en COPD en voor huisartsen of praktijkondersteuners is het niet altijd eenvoudig daar het overzicht in te krijgen. “De herziene NHG-Standaarden over astma en COPD geven wel algemene aanbevelingen over de inhalatorkeuze, bijvoorbeeld met betrekking tot uniformiteit, gebruiksgemak of kosten. Maar een overzicht met beschikbare inhalatoren en informatie over deze aspecten ontbrak tot nu toe. We besloten daarom na de herziening van de genoemde richtlijnen een project te starten…