Meteen naar de inhoud

VAL Apotheek Panacee beste van Nederland

Top10De in het Noord-Limburgse Grubbenvorst gevestigde apotheek van mevrouw Baggen en haar zeven medewerkers, is in het Onderzoekprogramma Kwaliteit Apotheken van AMP als beste van Nederland beoordeeld. In 2012 werd deze apotheek al een keer derde.

In 2014 hebben 823 apotheken deelgenomen aan het Onderzoekprogramma Kwaliteit Apotheken van AMP en Tevreden.nl. Ze zijn zes keer benaderd door ‘mystery guests’ die zich voordoen als alledaagse cliënt/patiënt van de apotheek en in die hoedanigheid het zorgproces van de apotheek doorlopen. Zij doen dit aan de hand van vooraf opgestelde scripts en gevalideerde evaluatieformulieren. Per onderzoek registreert de mystery guest de prestatie van de apotheken op circa 40 items, verdeeld over drie secties: (1) bejegening, (2) probleemanalyse en voorlichting wn (3) advisering en verstrekking. De waarnemingen van de mystery guests worden getoetst aan de voor apotheken geldende vakinhoudelijke beroepsnormen en -standaarden.

De thema’s van 2014
Ook in 2014 stonden zes farmaceutische onderwerpen in the picture. Begin 2014 was dat een casus over een kind met pseudokroep. Hierna was er een casus met hoofdpijn veroorzaakt door medicatie over gebruik. Vervolgens werd men geconfronteerd met een patiënt met hooikoorts. Voor de zomervakantie werden de apotheken bezocht voor advies over voetschimmel. Na terugkomst van de vakantie was er een casus waarin werd gevraagd om een advies over de voedingssupplementen Vitamine D en Calcium. De laatste casus in 2014 betrof een reisadvies voor een ouder echtpaar. In alle casussen zaten ‘addertjes onder het gras’ waar de apotheek alleen met goed doorvragen achter kon komen. Soms moest er rekening gehouden worden met de leeftijd van de gebruiker(s) en in andere gevallen was er sprake van het gebruik van andere medicijnen die een interactie konden hebben met het zelfzorgproduct waarnaar gevraagd werd.

De top-10 van 2014
1.  VAL Apotheek Panacee – Grubbenvorst
2.  Apotheek ’t Hooge Zand – Hoogezand
3.  Schalkwijk Apotheek – Haarlem
4.  Apotheek Balkbrug – Balkbrug
5.  Alphega apotheek Kattenbroek – Amersfoort
6.  Apotheek Smilde – Smilde
7.  BENU Apotheek de Pelikaan – Bunschoten
8.  Apotheek Slangenbeek – Hengelo
9.  Alphega apotheek Kromme Rijn – Bunnik
10.  Apotheek Ermel Gezondheidscentrum – Ermelo

Lees meer artikelen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

Alarmfase voor apenpokken

De WHO heeft Monkeypox, ofwel apenpokken, aangemerkt (als ‘internationaal gevaar voor de volksgezondheid’. De ziekte verspreidt zich in gebieden waar het eerder niet voorkwam.

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens