Meteen naar de inhoud

Veel onnodig langdurig gebruik van maagzuurremmers

Voor maar liefst 90 procent van patiënten die langdurig maagzuurremmers slikken, is er in feite geen indicatie. Het gaat daarbij vooral om de sterkere maagzuurremmers, de protonpompremmers (PPI’s). De campagne ‘Gepaste zorg bij maagklachten’ wil daar verbetering in aanbrengen.

Dat veel te veel patiënten onnodig maagzuurremmers gebruiken, blijkt uit onderzoek van het Radboudumc en het Nivel in samenwerking met het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). Dit onderzoek is gepubliceerd in het British Journal of General Practice.  

Gedoceerde afbouw
Nu is het van de PPI’s bekend dat het moeilijk is om deze af te bouwen. Huisartsen kunnen patiënten ondersteunen bij de afbouw van maagzuurremmers, want dat moet niet te snel gebeuren. Bij gebruikers van PPI’s komen namelijk de maagproblemen terug als ze te snel afbouwen. Met gevolg dat ze de medicijnen opnieuw willen gaan slikken.

Landelijke campagne
Het onderzoek bevestigt de belang van de landelijke campagne Gepaste zorg bij maagklachten. Deze wijst huisartsen in een e-learning van het NHG onder andere op de juiste indicaties voor maagzuurremmers en de keuzehulp Maagklachten staat daarin centraal. Deze keuzehulp is ontwikkeld met het NHG. Deze staat eveneens op Thuisarts.nl en informeert patiënten over het gebruik maagzuurremmers, het risico van langdurig slikken en ze gaat in op de mogelijke oorzaken van de maagklachten. Gezond leven en voedingsadviezen kunnen maagklachten verminderen, waardoor maagzuuremmers niet nodig zijn. 

Onder redactie van: Gerda van Beek

Lees meer artikelen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens