Veelvuldig gebruik luchtwegverwijders is signaal voor de huisarts

Onderzoek laat zien dat patiënten met astma die hun onderhoudsmedicatie trouw gebruiken maar daarnaast vaak kortwerkende luchtwegverwijders nodig hebben, vaker een astma-aanval krijgen. Veelvuldig gebruik van kortwerkende luchtwegverwijders kan dus als signaal dienen voor de huisarts om samen met de patiënt het gebruik van de astmamedicatie te bespreken. Het betreft een onderzoek van het Nivel en General Practice Research Institute. Daarbij is in een groep van bijna 14.000 astmapatiënten van 12 jaar en ouder gekeken naar de relatie tussen therapietrouw aan ontstekingsremmende onderhoudsmedicatie, het aantal voorschriften voor kortwerkende luchtwegverwijders en de kans op een astma-aanval. Therapietrouw In 2016 had 13% van de patiënten een astma-aanval. Naarmate patiënten meer voorschriften voor een kortwerkende luchtwegverwijder hadden, nam de kans op het krijgen van een astma-aanval toe. De kans op een aanval was hoger bij een lage therapietrouw aan de ontstekingsremmende onderhoudsmedicatie.Opmerkelijk was dat de kans op een aanval ook hoger was bij…

Meer lezen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

CBG Collegedag: Balans in roerige tijden

Op 10 november van 10 -13 uur vindt de Collegedag van het CBG plaats. Een digitale bijeenkomst voor apothekers, artsen, wetenschappers, patiëntvertegenwoordigers en andere geïnteresseerden.

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.