Meteen naar de inhoud

Verruiming regels digitale zorg

‘Digitale ondersteunende zorg, tenzij….’ is het vertrekpunt voor een moderne inrichting van de zorg, aldus de NZa. Daarom verlengt ze de tijdelijke verruimingen voor digitale zorg tot eind dit jaar. Het streven is om vervolgens vanaf 2021 deze tijdelijke aanpassingen structureel te maken. Ook bekijkt de NZa welke verdere verruiming van de regels voor zorg op afstand mogelijk is. Daarover is ze in gesprek met beroeps- en brancheorganisaties.

Voor logopedie en huisartsenposten zijn de structurele verruimingen per 2021 reeds bekend. Voor de huisartsenposten wordt dan de prestatie telefonisch consult vervangen door de nieuwe prestatie triageconsult. Daardoor kan een huisartsenpost de nieuwe prestatie triageconsult (waarbij de wijze van levering er niet meer toe doet) declareren. Voor logopedie geldt dat de NZa-regels per 2021 geen beperkingen meer bevatten voor het declareren van digitale zorg.

Informatie over declaratie en bekosting

Zoals nadrukkelijk aangetoond tijdens de coronapandemie, kan een deel van de zorg prima op afstand plaatsvinden. Bijvoorbeeld via beeld(bellen), e-mail, patiëntenportaal of telefoon. Voor het in rekening brengen daarvan heeft de NZa recent een nieuwe Wegwijzer bekostiging digitale zorg gepubliceerd. Deze bevat tevens per sector een aantal aansprekende voorbeelden van digitale zorg.

Zie ook: deinformatiekaart Zorg op afstand bij corona: hoe declareer je dat?|
en: Veelgestelde vragen coronavirus.

Lees meer artikelen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

Subsidie ZonMw voor verbeteren van hooikoortsverwachting

Hooikoorts beperkt het dagelijks functioneren van vele Nederlanders. ZonMw subsidieert een onderzoeksproject dat onder meer de ontwikkeling van een betrouwbare pollenverwachting als doel heeft. Daarmee kan hun gerelateerde ziektelast worden verlaagd.

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens