Verruiming regels digitale zorg

‘Digitale ondersteunende zorg, tenzij….’ is het vertrekpunt voor een moderne inrichting van de zorg, aldus de NZa. Daarom verlengt ze de tijdelijke verruimingen voor digitale zorg tot eind dit jaar. Het streven is om vervolgens vanaf 2021 deze tijdelijke aanpassingen structureel te maken. Ook bekijkt de NZa welke verdere verruiming van de regels voor zorg op afstand mogelijk is. Daarover is ze in gesprek met beroeps- en brancheorganisaties.

Voor logopedie en huisartsenposten zijn de structurele verruimingen per 2021 reeds bekend. Voor de huisartsenposten wordt dan de prestatie telefonisch consult vervangen door de nieuwe prestatie triageconsult. Daardoor kan een huisartsenpost de nieuwe prestatie triageconsult (waarbij de wijze van levering er niet meer toe doet) declareren. Voor logopedie geldt dat de NZa-regels per 2021 geen beperkingen meer bevatten voor het declareren van digitale zorg.

Informatie over declaratie en bekosting

Zoals nadrukkelijk aangetoond tijdens de coronapandemie, kan een deel van de zorg prima op afstand plaatsvinden. Bijvoorbeeld via beeld(bellen), e-mail, patiëntenportaal of telefoon. Voor het in rekening brengen daarvan heeft de NZa recent een nieuwe Wegwijzer bekostiging digitale zorg gepubliceerd. Deze bevat tevens per sector een aantal aansprekende voorbeelden van digitale zorg.

Zie ook: deinformatiekaart Zorg op afstand bij corona: hoe declareer je dat?|
en: Veelgestelde vragen coronavirus.

Meer lezen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

CBG Collegedag: Balans in roerige tijden

Op 10 november van 10 -13 uur vindt de Collegedag van het CBG plaats. Een digitale bijeenkomst voor apothekers, artsen, wetenschappers, patiëntvertegenwoordigers en andere geïnteresseerden.