Meteen naar de inhoud

Voortgang voorbereidingen komst EMA

emaHet Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) verhuist per 30 maart 2019 van Londen naar Amsterdam. Totdat het permanente gebouw aan de Zuidas klaar is, wordt het EMA gehuisvest in het Spark-gebouw in Sloterdijk. Die tijdelijke huisvesting is voor Italië reden om hartstochtelijk te pleiten voor Milaan als vestigingsplaats. Daar staat namelijk al een definitief gebouw gereed. Niemand verwacht overigens dat Italië alsnog de toewijzing voor Milaan voor elkaar krijgt.

Nederland doet er alles aan om de verhuizing zo soepel mogelijk te laten verlopen. De keuze voor het Spark-gebouw is weloverwogen. Dit ligt pal naast station Amsterdam Sloterdijk en op 10 minuten treintijd vanaf Schiphol. Het beschikt ook over conferentiefaciliteiten. Dit zal niet altijd voldoende zijn, zodat in overleg met het EMA is geregeld dat waar nodig in hotels en vergadercentra in de omgeving extra vergadercapaciteit kan worden gehuurd.

Met de keuze voor het Spark-gebouw kan het EMA  op één locatie kan functioneren. Het definitieve gebouw hoeft daardoor niet meer in verschillende fases te worden opgeleverd, zoals eerder het plan was. De bouw start in juni a.s. en de oplevering daarvan staat gepland voor november 2019.

Projectteam

Nederland legt de nadruk op een goede persoonlijke begeleiding voor de EMA-medewerkers bij het vinden van woonruimte, scholen en ondersteuning en bij alle administratieve procedures die nodig zijn bij een verhuizing naar een ander land. Hiertoe is bij het EMA in Londen een helpdesk geopend. Sinds de opening van de helpdesk wordt deze frequent door medewerkers bezocht. De Europese scholen in Den Haag en Bergen hebben zich daar al gepresenteerd.

Grootste deel medewerkers verhuist mee

De bijna 900 medewerkers staan voor de keuze: meeverhuizen of een andere baan zoeken. Ruim 80 procent kiest voor meeverhuizen. Naar verwachting start medio februari 2018 de persoonlijke begeleiding van EMA-medewerkers en hun huishoudens. Hiervoor is een openbare aanbesteding gestart die in februari tot een besluit zal leiden. De gemeente Amsterdam ontvangt hiervoor een bijdrage van twee en een half miljoen euro van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Verwacht wordt dat al in de tweede helft van 2018 de eerste huishoudens naar Nederland zullen verhuizen.

Bron: Rijksoverheid

Lees meer artikelen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens