Wachtkamervideo over dementie, voor migranten

Voor veel migranten en hun mantelzorgers is dementie een relatief onbekend verschijnsel. Terwijl ze daar zeker steeds meer mee te maken krijgen. In de vier grote steden is over 10 jaar één op de drie mensen met dementie een migrant. Een wachtkamervideo kan migranten wijzen op dementie.

De wachtkamervideo is ontwikkeld door Pharos en is beschikbaar in vier talen: Nederlands, Engels, Turks en Arabisch. Het vertelt het verhaal van de 75-jarige Emina. Het gaat niet zo goed met haar, ze doet weinig en vergeet veel. In en rondom het huis gaan veel dingen verkeerd. Emina gaat naar de huisarts, die dementie bij haar vaststelt.

Bewustwording
Het filmpje wil de bewustwording over dementie vergroten. Het vertelt patiënten in hun eigen taal waar zij terecht kunnen met hun zorgen en vragen. De video’s zijn te zien op YouTube. Ze zijn ook te downloaden voor eigen gebruik. 

Taboe
Vergeetachtigheid en gedragsveranderingen worden door mensen met een migratieachtergrond soms gezien als bijverschijnsel van het ouder worden of als ‘gekte’. Het onderwerp kan taboe zijn. Mensen met een andere culturele achtergrond gaan daarom niet altijd op zoek naar de juiste zorg. Dat vraagt om extra aandacht en zorgvuldige communicatie: de zogeheten cultuursensitieve zorg.

In gesprek met de mantelzorger
Daarom heeft Pharos ook de Gesprekslijst ‘Zorgen doe je samen’ opgesteld. Dit kan zorgverleners ondersteunen bij het gesprek gaan met mantelzorgers van ouderen met dementie. Het helpt om de patiënt beter te leren kennen. Maar ook om te weten te komen hoe de mantelzorger over dementie denkt en indien nodig, het beeld bij te stellen. Zie ook de bijbehorende handleiding van Pharos. 

Bron: ZorgvoorBeter

Meer lezen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

CBG Collegedag: Balans in roerige tijden

Op 10 november van 10 -13 uur vindt de Collegedag van het CBG plaats. Een digitale bijeenkomst voor apothekers, artsen, wetenschappers, patiëntvertegenwoordigers en andere geïnteresseerden.

Het begon op de fiets

Wanneer een patiënt een nieuwe inhalator krijgt voorgeschreven, geven enkel wij standaard uitleg over het gebruik. Die afspraken zijn regio breed gemaakt.

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.