Meteen naar de inhoud

Wachtkamervideo over dementie, voor migranten

Voor veel migranten en hun mantelzorgers is dementie een relatief onbekend verschijnsel. Terwijl ze daar zeker steeds meer mee te maken krijgen. In de vier grote steden is over 10 jaar één op de drie mensen met dementie een migrant. Een wachtkamervideo kan migranten wijzen op dementie.

De wachtkamervideo is ontwikkeld door Pharos en is beschikbaar in vier talen: Nederlands, Engels, Turks en Arabisch. Het vertelt het verhaal van de 75-jarige Emina. Het gaat niet zo goed met haar, ze doet weinig en vergeet veel. In en rondom het huis gaan veel dingen verkeerd. Emina gaat naar de huisarts, die dementie bij haar vaststelt.

Bewustwording
Het filmpje wil de bewustwording over dementie vergroten. Het vertelt patiënten in hun eigen taal waar zij terecht kunnen met hun zorgen en vragen. De video’s zijn te zien op YouTube. Ze zijn ook te downloaden voor eigen gebruik. 

Taboe
Vergeetachtigheid en gedragsveranderingen worden door mensen met een migratieachtergrond soms gezien als bijverschijnsel van het ouder worden of als ‘gekte’. Het onderwerp kan taboe zijn. Mensen met een andere culturele achtergrond gaan daarom niet altijd op zoek naar de juiste zorg. Dat vraagt om extra aandacht en zorgvuldige communicatie: de zogeheten cultuursensitieve zorg.

In gesprek met de mantelzorger
Daarom heeft Pharos ook de Gesprekslijst ‘Zorgen doe je samen’ opgesteld. Dit kan zorgverleners ondersteunen bij het gesprek gaan met mantelzorgers van ouderen met dementie. Het helpt om de patiënt beter te leren kennen. Maar ook om te weten te komen hoe de mantelzorger over dementie denkt en indien nodig, het beeld bij te stellen. Zie ook de bijbehorende handleiding van Pharos. 

Bron: ZorgvoorBeter

Lees meer artikelen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens