Communicatie is het sleutelwoord om pijnbestrijding bij kankerpatiënten verder te verbeteren, volgens dr. Nick van Dasselaar, voorzitter van de Stichting Pijn bij Kanker. “Slechts dertig procent van de patiënten geeft aan dat de oncoloog hen naar pijnklachten vroeg.” “Bij de behandeling van kanker staat vooral de aanpak van de tumor en eventuele metastasen centraal. Patiënten denken dat pijn er gewoon bij hoort. Als ze de diagnose kanker te horen krijgen, vragen ze vooral wat dat betekent voor hun overleving. Op dat moment hebben ze vaak nog geen ervaring met pijn. Pas als ze verder gekomen zijn in het behandeltraject en de pijn op een gegeven moment erger is geworden – bijvoorbeeld bij botkanker, botmetastasen van prostaatcarcinoom of door chemotherapie geïnduceerde neuropatische pijn – komen ze bij ons terecht”, zegt dr. Nick van Dasselaar die werkt als anesthesioloog-pijnspecialist in het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft. Daarnaast is hij voorzitter van…
“We moeten veel meer praten over pijn”
Lees meer artikelen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

Veel onnodig langdurig gebruik van maagzuurremmers
Onderzoek wijst uit dat veel patiënten onnodig lang maagzuurremmers slikken, m.n. PPI’s. Een e-learning met keuzehulp ondersteunt huisartsen voor de juiste indicatie.

Melden van apenpokken is verplicht
De ziekte Monkeypox, ofwel apenpokken, is aangemerkt als A-ziekte. Dat betekent dat nieuwe besmettingen of vermoedens daarvan direct moeten worden gemeld bij de GGD.

Drijfveren: Lang leve de Anderhalve!
“Overleggen, van elkaar leren, kennis delen en elkaar helpen zit in mijn bloed. Daarnaast heb ik de gelegenheid gekregen om projecten op te zetten zoals de anderhalvelijnszorg in Zuidoost Friesland”, aldus Wim Brunninkhuis