Meteen naar de inhoud

Web van wantrouwen

Portretfoto (kleur) Niels van Haarlem

De klokt tikt onrustig door. Ergens in december zetten huisartsen een handtekening onder het Integraal Zorgakkoord, beter bekend als het IZA. Of niet natuurlijk, want vooralsnog is onbekend wat de pootwachters tot de zorg gaan doen.

Ondertussen is wel bekend onder welke voorwaarden de huisartsen bereid zijn het IZA te ondertekenen. Met stip op 1: vertrouwen tussen de partijen.

Vertrouwen is in de zorg allang niet meer die stevige handdruk – of boks – na een goed gesprek aan een onderhandelingstafel. Vertrouwen is tegenwoordig een juridisch document waarmee de ondertekenaars elkaar tot aan de rechter kunnen dwingen om te leveren wat er is afgesproken. Kijk maar, hier staat het! Dan gaat het over gedifferentieerde ANW-tarieven vanuit de NZa en betaald krijgen voor meer tijd besteden aan de patiënt. Zonder dat bewijs, geen vertrouwen, geen IZA.

Zover is het dus gekomen. Het IZA is geen visie op samenwerking in de zorg, maar een juridisch document waarmee partijen in de rechtszaal zwaaien als het even tegenzit.
Kom daar maar eens uit…

Dat realiseert zich ook Ruben van Wenselaar, tot voor kort bestuursvoorzitter van zorgverzekeraar Menzis en tegenwoordig voorzitter van InEen, de vereniging die het cement in de eerste lijn wil zijn. Samenwerking zit daar in het DNA.

Je zou kunnen zeggen dat Van Wenselaar als zorgverzekeraar medeverantwoordelijk is voor het groeiende wantrouwen in de zorg en dit nu ook zelf mag oplossen. Dat is natuurlijk veel te kortzichtig. Iedereen heeft inmiddels een bijdrage geleverd aan de situatie die partijen gevangen houden in het web van wantrouwen. En iedereen mag nu ook stappen zetten.

In dit nummer van FarmaMagazine doet Van Wenselaar dan ook een oproep: “We hebben elkaar hard nodig. Dus zorgverzekeraars: meebewegen en ruimte geven aan de eerste lijn. Aan de andere kant vraag ik huisartsen om open te staan voor de positie van de zorgverzekeraar.”

En dan lanceert hij een stevige stok achter de deur. Zetten de betrokken partijen geen stappen, komt er geen IZA, dan komt de regie op de transitie in de zorg te liggen bij buitenlandse investeerders, commerciële marktpartijen, ketenorganisaties en regionale ziekenhuizen. Die lachen zich rot om die over elkaar heen buitelende zogenaamde samenwerkingspartners.

Blijven jullie maar lekker zitten in dat web van wantrouwen, dan nemen wij het wel over.

Is dat wat we willen?

Niels van Haarlem, redacteur

Dit artikel verscheen eerder in FarmaMagazine november 2022.

Lees meer artikelen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

Portretfoto (kleur) Niels van Haarlem

Vergroen nu eens de praktijk

De crisissen in ons land stapelen zich op. Gas, elektra, inflatie, oorlog, brandstof, Groningen, toeslag, asiel en klimaat… Ben ik er nog eentje vergeten? Oh natuurlijk: corona staat weer voor deur!

Column Maayke Fluitman: Tasmaanse tijger

Afgelopen augustus berichtte De Morgen dat Australische wetenschappers al jaren bezig zijn om de Tasmaanse tijger weer tot leven te wekken. De laatste Tasmaanse tijger, Benjamin, stierf in 1936.

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens