Meteen naar de inhoud

Webinar over de toekomst van biosimilar-markten in Nederland

Is er toekomst voor een gezonde concurrentie voor biosimilars, of wordt de markt verstoord door kunstmatig ingrijpen of nieuwe monopolies? Meestal dalen de prijzen van geneesmiddelen sterk bij toetreding van deze biosimilars. Maar biosimilarproducenten verwerven niet altijd een goede marktpositie. Hoe komt dat? En is dat erg? Zouden de prijzen nog sterker dalen bij een groter marktaandeel van de biosimilarproducenten? Hoe kunnen de verschillende partijen deze toekomst beïnvloeden? Deze vragen staan centraal in de webinar van de Autoriteit Consumenten & Markt (ACM) op 19 april a.s.

De ACM constateert dat de prijzen van geneesmiddelen door biosimilartoetreding sterk dalen, maar dat daadwerkelijke toetreding van biosimilarproducenten in bepaalde gevallen sterk achterblijft bij de verwachtingen. Deze ontwikkeling heeft potentieel negatieve consequenties voor de concurrentie op de lange termijn. De prikkel om biosimilars te ontwikkelen en op de Nederlandse markt aan te bieden, neemt hierdoor af. Belangrijk daarbij is dat de kosten voor het ontwikkelen van biosimilars veel hoger liggen dan voor traditionele generieke geneesmiddelen. Dit roept de vraag op of biosimilar-markten op de lange termijn goed genoeg werken om te zorgen voor lagere prijzen na het aflopen van het patent.

Niet achterover leunen

Biosimilars Nederland (IBN) maakt zich al langer zorgen over de houdbaarheid van de biosimilar-markt. Achterover leunen en denken ‘het komt wel goed’ kan echt niet, vermeldt ze op haar site. Het is dit jaar een van de drie kernpunten waar IBN zich voor inspant. Ze is blij dat nu ook andere betrokken partijen in de zorg zich bewust zijn van de bedreigingen in de biosimilar-markt.

Gegevens webinar

Het webinar van de ACM vindt plaats op 19 april a.s. van 14.30 uur tot 16.30 uur. Michiel Verkoulen, Partner bij Zorgvuldig Advies, leidt de bijeenkomst. Na een welkomstwoord en korte inleiding gaat een panel met deelnemers van ziekenhuizen, zorgverzekeraar, industrie, wetenschap en de ACM met elkaar en met het publiek in debat aan de hand van een aantal stellingen. Kijk voor een overzicht van de panelleden op de site van de ACM.

Aanmelden

Het webinar is bedoeld voor een breed publiek. Deelname is kosteloos. Voor aanmelding kunt u mailen naar zorgwebinar2021@acm.nl onder vermelding van naam, organisatie en functie. U krijgt een ontvangstbevestiging. Kort voor 19 april ontvangt u de inloggegevens.
Mocht u vragen hebben, kunt u eveneens mailen naar het vermelde e-mailadres. Men neemt dan contact met u op.

Lees meer artikelen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

Alarmfase voor apenpokken

De WHO heeft Monkeypox, ofwel apenpokken, aangemerkt (als ‘internationaal gevaar voor de volksgezondheid’. De ziekte verspreidt zich in gebieden waar het eerder niet voorkwam.

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens